Unir els dos Vilassar a través de la música, el propòsit
El Floral no hauria de ser una excepció, però de moment s’hi assembla massa. Es presenta com el festival amb perspectiva de gènere però en temps d’etiquetes fàcils aquí cal afegir-hi un matís. És un festival feminista i predica amb l’exemple. No hauria de ser una excepció perquè no s’ha d’acceptar la norma. A les dones, a les músiques, a les creadores els costa molt més pujar dalt d’un escenari que als homes. Al Floral no. És un contrapunt i, a punt per la seva segona edició, un valor a l’alça. Un tresor més per la cultura del Maresme.
Hi ha moltes maneres de descriure el Festival Floral, un dels darrers d’arribar a la família de grans esdeveniments musicals del país i la comarca però alhora un dels que té més ànima, més sentit de ser. Hi ha qui en dirà el festival de la Judit Neddermann, perquè en efecte és la meitat del duo organitzador. Però cal parlar de l’altra alma mater, en Martí Sancliment. També se’n pot dir que és el festival dels dos Vilassar, que posa al mapa espais i fa atreure visitants als dos municipis, al de Dalt i al de Mar, sense distinció. El Floral també és el festival de les dones perquè es presenta i sobretot exerceix (no sempre una cosa porta a l’altra) com un festival amb perspectiva de gènere en el qual elles són les protagonistes. Tot cantants i músiques. Amb naturalitat i determinació. I amb la bellesa primaveral de l’època de l’any (12,13 i 14 de maig) que acaba per dur al nom: Floral.
Parlem amb la pròpia Judit Neddermann que explica que “volíem muntar un festival que passés als dos Vilassar oblidant rivalitats tòpiques i quan ens hi vam posar de seguida vam decidir que optàvem per tot dones, de forma conscient i feminista”. Explica que “que la gent del poble pugui gaudir de concerts en espais especials com Can Rafart o La Massa, per exemple, ja està bé però si a més a més fem que ens visiti més gent veiem com als Vilassar hi tenim entorns privilegiats que posem en rellevància”.
El Floral vol crèixer, incorporar altres disciplines, consolidar-se. Però de moment és incipient: tot just el segon any, molta feina i molta il·lusió. Molta ànima. Molt de batec. Tot a punt i entrades a la venda per aquesta segona edició.
Un cartell potent
La segona edició del Floral presenta una programació de tres dies amb concerts repartits entre els dos Vilassar i una programació que Nedderman assegura que “la gent que vingui fliparà”. La Meritxell Neddermann és potser el nom més conegut del festival però més enllà, adverteix l’organitzadora, “hi ha noms que poden ser menys coneguts o urderground però que captiven, hem programat tot concerts de creadores que nosaltres sabem que funcionaran, més enllà del fet de ser dones busquem garantir un nivell màxim i aquest cartell el té”. Kris Tena, Magali Datzira, Meritxell Neddermann, Dj Nata Extra, Yaima Orozco, Las Karamba, Angela Blackburn (Dj), Arar, Gessamí Boada i Lucia i Horacio Fumero conformen el cartell de reclams del Floral.
Neddermann, a l'altre cantó
La Judit Neddermann i en Martí Sancliment es reparteixen tots els papers de l’auca per fer possible el Floral. Impulsen de forma casolana el projecte i tant s’ocupen de contactar amb patrocinadors com d’anar a penjar-ne pancartes. “Estem totalment arremangats aquests dies i setmanes”, confessa la Judit. En el cas de la cantant, que a més a més ha acabat de treure disc ‘Lar’, l’experiència d’organitzar el festival explica que li serveix “per estar a l’altra bada i saber com de complicat és oferir música de qualitat, pagant a tothom com es mereix, fent tota la quadratura”. La vilassarenca assegura que no descarta pujar a dalt de l’escenari algun any al Floral “però que no l’organitzo per això: jo he tingut la sort de tenir concerts i poder publicar i moure la meva música però no totes les dones creadores la tenen, aquí hi sóc per donar aquesta oportunitat a elles”, defineix.
Comentaris