Exposició sobre la Guerra Civil 'Enemic a la vista!'
Exposició sobre la Guerra Civil 'Enemic a la vista!'

El patrimoni de la Guerra Civil s'exposa al Museu de Mataró

El Museu de Mataró acull l'exposició 'Enemic a la vista!' sobre la Guerra Civil i el patrimoni bèl·lic que es conserva a la ciutat i a la comarca

La mostra, que porta per nom 'Enemic a la vista! la defensa de la costa del Maresme durant la Guerra Civil (1936-1939)', està centrada en explicar la defensa de la costa de la comarca durant aquest període i donar a conèixer el patrimoni bèl·lic que s’hi conserva. L’exposició s’emmarca en el programa de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Mataró i es pot visitar a Can Serra des del 13 de juny fins al 27 d’octubre.

Organitzada pel Museu d’Arenys de Mar i adaptada pel Museu de Mataró, 'Enemic a la vista!' vol donar a conèixer la importància del patrimoni bèl·lic que es conserva i que ha esdevingut testimoni de fets que han tingut gran transcendència en la història recent. Per aconseguir-ho s’ha fet un exercici de recuperació de la memòria històrica amb el propòsit d’investigar i donar a conèixer un període de gran cruesa, com és la guerra, i d’explicar com es va organitzar la defensa de les diverses poblacions de la comarca

Durant la Guerra Civil, la costa del Maresme va ser un enclavament important en el desenvolupament del conflicte i per aquest motiu s’hi van construir diferents tipus de fortificacions que responien a la necessitat de vigilància i defensa contra qualsevol amenaça de desembarcament o incursió aèria per part de l’exèrcit nacional. Aquestes construccions formaven part de la línia defensiva republicana de la costa, que recorria el litoral català amb un total de 454 estructures. A Mataró, se’n conserven cinc.

En l’adaptació de l’exposició a Mataró, s’han ampliat els continguts per tal de poder parlar del context local, de com es va viure la Guerra Civil a la ciutat, com es van patir els bombardejos i, també, el final de la guerra, amb l’entrada dels vencedors. S’han buscat imatges, documents i objectes que permeten il·lustrar aquests fets i, en certa manera, humanitzar-los.

També s’ha creat un espai dedicat als fortins que es conserven a la ciutat, amb imatges actuals i imatges històriques, i un espai de documentació amb publicacions cedides per les Biblioteques de Mataró, perquè els visitants que hi estiguin interessats puguin aprofundir en el tema.

La mostra exhibeix un conjunt d'objectes i documents procedents del fons del Museu de Mataró, que es complementen amb d'altres procedents del Museu d'Arenys de Mar, del Museu-arxiu de Sant Andreu de Llavaneres, del Museu de Badalona, del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró, de l'Arxiu Comarcal del Maresme i de diverses col·leccions particulars.

L’exposició està estructurada en diversos àmbits:

  1. L’inici de la Guerra Civil
  2. La vigilància de la costa
  3. Les bateries de la costa
  4. Els nius de metralladores
  5. Els bombardejos navals
  6. Els espies de la costa
  7. El final de la guerra
  8. Els fortins de Mataró

Anirà acompanyada de visites guiades, algunes de les quals aniran a càrrec del comissari de l’exposició, l’historiador Adrián Cabezas; activitats familiars; i visites dinamitzades adreçades a les escoles i a grups.

També s’organitzarà, en col·laboració amb la Comissió de Memòria Històrica de la Gent Gran, que depèn del Servei d’Igualtat i Ciutadania, una ruta pels fortins de Mataró.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive