Sant Jordi és una de les jornades més especials del calendari. Per tothom. Acostuma a implicar viure’l al propi municipi, cadascun amb els seus accents i rituals. Anar a Barcelona, on el centre bull, sempre és una opció. Els mataronins tenen la seva versió, diferencial sobretot al vespre, però si cal anomenar a un Sant Jordi com el més especial de tots, el més familiar i també el més fidel o evocatiu de tots respecte la llegenda de la diada no hi ha dubtes: cal anar Montblanc.
Passejar pels carrers de Montblanc és sinònim de viatjar en el temps i endinsar-nos de ple en l’època medieval, en l’època de les princeses i dels cavallers. Montblanc és també la capital de la Conca de Barberà i el conjunt del municipi va ser declarat Conjunt Monumental i Artístic, per tant, ja ens dona una pista dels atractius que hi trobarem. Caminar pel nucli antic és un espectacle pels sentits. Aixequeu el cap per contemplar la muralla, les torres i els portals. També cal destacar el carrer dels Jueus, l’església de Santa Maria la Major i l’antiga església de Sant Francesc. Aquests encants hi són tot l’any: per Sant Jordi la cosa va a més.
I és que per Sant Jordi comença la Setmana Medieval de Montblanc
- Tota la informació de la Setmana Medieval es pot consultar a la seva web
35 anys de Setmana Medieval
La 35a edició de la Setmana Medieval de Montblanc, que se celebrarà del 22 d'abril a l'1 de maig, recupera la normalitat amb tots els actes tradicionals, com són la representació de la Llegenda de Sant Jordi, els Jocs Medievals, el Dracum Nocte o la mostra d'oficis. La majoria d'ells es faran a l'aire lliure i sense grans restriccions. Enguany, entre les novetats destaca la cloenda 'Dones de Llegenda', una obra dedicada a l'empoderament de les dones. Des de l'Associació Medieval també recalquen que ja s'han venut més de 3.000 entrades. "Serà un Sant Jordi de rècord absolut de visitants, com mai hem vist", ha apuntat l'alcalde de la vila, Josep Andreu. Aquest any, l'organització entregarà l'espasa d'honor a la il·lustradora Pilarín Bayés.
Després de dos anys marcats per la pandèmia, la Setmana Medieval de Montblanc recupera el format habitual de la festa amb el gruix dels actes concentrats en els dos caps de setmana. L'esdeveniment arrencarà aquest divendres amb el pregó pronunciat per la meteoròloga Mònica Usart a la plaça Major del municipi, en un acte obert a tothom, i amb activitats tan populars com el Dracm Nocte o el correfoc. "Tornem a la plena normalitat, amb una diada de Sant Jordi atapeïda d'actes", ha afirmat el president de l'Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, Maties Martí.
Enguany, per la diada s'estrenarà l'espectacle 'Cantata teatral de la llegenda de la Princesa i Sant Jordi', una proposta de petit format, adreçada al públic infantil i, que segons els organitzadors, trencarà estereotips de gènere a través de la música pop-rock. Creada per Jordi Cartañà, el 2019 es va estrenar a Montblanc amb la participació de 400 nens de les escoles de la Conca de Barberà. Ara, s'adapta a un format teatral en una producció conjunta amb Factoria Bram. L'any passat, se'n va fer una versió audiovisual, que es va projectar a Nova York.
Entre les novetats d'enguany, també destaca la presentació de 'Sant Jordi tot l'any', que permetrà veure en realitat virtual com era l'època medieval i com el cavaller Sant Jordi fa entrega de la rosa a la princesa. Els visitants ho podran veure a través d'una aplicació que es pot descarregar als dispositius mòbils. Així mateix, per la diada també es faran les dues sessions de la Llegenda de Sant Jordi. "Fa més de dues setmanes que hem exhaurit les entrades, un cas que no havia passat mai, fet que mostra les ganes que hi ha de Setmana Medieval", ha subratllat Martí.
L'espectacular Torneig
Pel que fa a les novetats del segon cap de setmana, es recuperarà el Torneig Medieval Nocturn, un espectacle de gran format que canvia d'emplaçament i se celebrarà a la muralla de Sant Francesc. Els actes de la Setmana Medieval tancaran amb l'obra 'Dones de Llegenda', que no es va estrenar tal com estava previst l'any 2020 – per la suspensió del certamen arran de la situació de pandèmia. També l'1 de maig, l'organització lliurarà l'espasa d'honor a la dibuixant Pilarín Bayés. "Hem escollit una persona que ha treballat tota la vida per la cultura, amb més de 700 llibres i milions de dibuixos", ha detallat el president de l'entitat.
S'espera una gran afluència de visitants
L'organització s'ha mostrat sorpresa perquè s'ha venut un volum elevat d'entrades. En el cas de la representació de la Llegenda de Sant Jordi – l'espectacle més antic i emblemàtic de la festa- ja s'han venut unes 2.200 localitats. Tant pel que fa al Torneig Medieval Nocturn com el concert de les Nits Malignes, les entrades venudes es xifren en 380. "En menys de dues hores vam vendre totes les entrades del sopar medieval", ha concretat Martí. Tot i que es van reduir en un centenar -un total de 370- per evitar grans aglomeracions en un dels pocs actes que se celebren en espais tancats.
Unes 900 persones participen en la Setmana Medieval
Unes 900 persones participaran en els actes programats durant els deu dies que dura la Setmana Medieval. Pocs dies abans de l'inici de la festa, els membres de la comitiva reial es mostren il·lusionats. "La veritat és que els assajos van molt bé i ajuden a fer que ens coneguem millor", ha dit Joan Anton Font, l'actor que farà de rei. En la mateixa línia, s'ha posicionat en Josep Maria Roca i l'Anna Cubero, que es posaran a la pell de Sant Jordi i la Princesa. "Ho afrontem amb moltes ganes, és un cop a la vida i volem gaudir-ho al màxim", han tancat els joves.
Comentaris