Ens trobem en plena temporada de bledes. De fet, els mesos òptims per al seu consum són de l’octubre a l’abril. La bleda és una verdura que destaca pel seu baix contingut calòric i l’alta aportació de fibra. Prendre bledes ens aporta vitamines A, B1, B3, B5, B6, B9, C i també vitamines E i K. A més, són riques en minerals, com el calci, el sodi o el potassi, i contenen ferro i fòsfor. Entre les seves propietats val la pena tenir en compte que són diürètiques, que prevenen l’estrenyiment i afavoreixen el trànsit intestinal.
Existeixen molts tipus de bledes i es distingeixen per tenir colors i mides ben diferents. Les que són més agradables per incloure als nostres plats són les grogues i les verdes.
Tot i les seves grans propietats i beneficis per a l’organisme, no és estrany associar aquestes verdures a algun plat difícil d’acabar, especialment quan érem infants. És per això que la imaginació i la creativitat són bones aliades a l’hora d’incloure les verdures als nostres àpats.
Una bona proposta per menjar bledes és arrebossar-les. Pot semblar sorprenent, però el resultat és un entrant saludable i original, que es menja amb molta més facilitat que les típiques bledes bullides amb patates.
Com fer-les arrebossades
Per fer les bledes arrebossades necessitarem bàsicament separar-ne les tiges, conegudes com a penques. De tota manera, no cal llençar res! Podem fer servir les fulles que descartem en aquesta recepta per altres plats, com cremes, purés, amanides o sofregits.
D’entrada separem les penques i ben netes les deixem en una llargada d’uns cinc centímetres. Abans de seguir el procés es poden bullir durant un parell de minuts i després d’escórrer-les, les suquem amb ou i les arrebossem amb pa ratllat o farina. Un cop totes ben arrebossades, les fregim amb oli ben calent fins que quedin ben daurades.
Els aliments fregits són aptes per al consum ocasional. És ben conegut que el fet de submergir l’aliment en oli calent, fa que acabi amb un alt contingut greixós i en modifica el seu valor nutricional. Sempre es poden trobar alternatives i per exemple fer servir el forn, estalviant-nos l’oli o torrar l’arrebossat a la paella.
Alguna salsa per donar el toc final
Sigui fregint les bledes o cuinant-les de manera més alternativa, sempre podem acompanyar-les d’alguna salsa, com la beixamel o amb base de tomàquet, fer-les servir per fer un mos dippejant-les amb hummus o tzatziki o, fins i tot, gratinant-les al forn amb una mica de formatge.
Una proposta amb una base saludable, i amb moltes opcions, que segur que no us deixarà indiferents!
Comentaris