A la tardor ens venen de gust plats calents o de temporada com moniatos o castanyes, però també podem optar per una alternativa disponible durant tot l’any com la proposta que us apropem avui: la fondue de formatge. Es tracta d’un plat molt versàtil, ja que hi podem sucar diverses verdures, pans i demés, i ens permet gaudir d’un dinar o sopar divertit amb la nostra família o colla d’amics. Existeixen olles especials per a fer fondue, però també podem optar per l’alternativa d’agafar un pa de fogassa i omplir-la de diversos formatges que ens agradin. No perdeu l’oportunitat de tastar aquesta recepta per llepar-vos els dits!
Com fer una fondue de formatge
Per començar, cal escollir el tipus de formatge que farem servir per a la fondue. Tot i que Gruyère i el formatge Vacherin Fribourgeois són els més adequats per les seves característiques, l’elecció és nostra. Ambdós són cremosos i de vaca, trets que els converteixen en candidats més que ideals per a afegir-los a l’olla. També són opcions d’altres que es fonen amb facilitat com l’emmental, el raclette i el sbrinz.
Podem combinar diversos tipus de formatges per aconseguir una barreja explosiva per al paladar i deliciosa, optar per afegir un formatge blau per aportar més sabor, escollir d’altres més suaus perquè els nens també hi mengin...són moltes les propostes disponibles i canviar de tant en tant, cada cop que cuinem fondue, és adient per aconseguir diferents combinacions i no avorrir-nos.
Un cop que escollim els formatges (uns 400g de cada un), podem afegir altres ingredients per seguir la recepta original de la fondue com ara vi blanc sec (300 ml), 1 gra d'all, maizena (20 g), Kirsch (100 ml), pebre negre mòlt i suc de llimona (1 culleradeta). Ho afegim tot a la olla o cassola designada per a la fondue (primer l’all perquè es dori, després el Gruyère, el vi i la llimona i finalment el Vacherin i la maizena) i ho escalfem a foc lent, removent constantment fins a obtenir una crema homogènia i llisa. La condimentem amb el pebre i ja la tenim llesta!
Tot i això, si el resultat no queda exactament com ens esperàvem sempre podem posar l’olla un cop més al foc per afegir una mica més de maizena i obtenir així la consistència desitjada perquè els ingredients que hi suquem s’impregnin correctament amb el formatge. D’altra banda, si està massa espessa, sempre podem afegir-hi una mica més de vi i suc de llimona.
Què podem acompanyar en una fondue de formatge
- Trossets de pa: de diferents tipus com blanc, de cereals, integral...
- Verdures trossejades: com pastanaga, xampinyons, tomàquets cherry...tot el que ens vingui al cap i que pugui combinar bé.
- Salsitxa o altres tipus de carn: trossejades i cuinades amb anterioritat, per poder mullar-les correctament a la fondue i aconseguir una barreja deliciosa.
Comentaris