La gastronomia vegana sol percebre’s encara com a massa limitada i avorrida. Poc més que diferents variants d’amanides i altres propostes de menjar “saludable” i ben poc llaminer. Un seguit de tòpics que els clients, cada cop més nombrosos, d’establiments com el restaurant El Jardí, a Mataró, poden desmuntar amb un obrir i tancar d’ulls. El restaurant, que va obrir portes el mes de febrer passat al Camí Ral i que ja compta amb una parròquia ben fidel, presenta una carta ben sorprenent per a un local 100% vegà: hamburgueses, hot dogs, tapes, truites, entrepans i postres casolans com el cheese cake, on s’hi poden trobar ingredients com el xoriç, el bacon, la tonyina, les gambes o el formatge. Tots ells, en la seva versió vegana, es clar, però amb presentacions, textures i gustos que recorden plenament els originals.
Ingredients com el xoriç, el bacon, la tonyina i les gambes, en versió vegana
L’establiment està impulsat per la Laura Van Cotthem i en Fernando José Travieso. “A Mataró hi faltava un lloc que fos 100% vegà, i els restaurants existents amb oferta vegana solen centrar-se en receptes saludables però a vegades et ve de gust menjar quelcom diferent, més saborós”, explica Van Cotthem. El Jardí dona resposta a aquesta necessitat: l’establiment es presenta com un bar dels de tota la vida, amb una carta com la que ofereix el típic 'frankfurt' de la cantonada: des de bikinis i entrepans de calamars a plats combinats de San Jacobo amb patates fregides, passant per mitja dotzena de varietats d’hamburgueses. Però la “carn de porc”, el formatge cheddar, la tonyina o el bacon que s’anuncien a la carta no són d’origen animal, sinó que tots ells provenen d’alternatives vegetals. “Volem trencar mites sobre la cuina vegana i mostrar que també pot ser divertida i variada, on s’hi pot menjar de tot”, expliquen els impulsors del restaurant.
Quines són aquestes alternatives? Ho expliquen des d'El Jardí. Els ous de la truita, per exemple, estan fets a base de farina de cigrons. Les gambes estan creades amb soja a les que s'hi afegeixen algues que li donen gust marí. El xoriç és gluten amb espècies picants, i les hamburgueses poden ser tant de soja com de proteïna de pesols. En aquest darrer cas, treballen amb Beyond Burguer, una de les marques d'hamburgueses veganes més conegudes.
Els ous de la truita, per exemple, estan fets a base de farina de cigrons
El Jardí va obrir portes el 8 de febrer passat, i com tots els establiments del sector, van haver de tancar portes temporalment amb la irrupció de la pandèmia de Covid-19. La gran rebuda que ha tingut l’establiment des dels seus inicis, però, els ha permès fer front a la crisi i avui compten amb una clientela fidel. “Els vegans agraeixen que puguin gaudir de tota la carta amb tranquil·litat, i als no vegans els sorprenen els gustos i les propostes que oferim”, destaquen des del restaurant.
Suport del TecnoCampus
El Jardí és el negoci protagonista de la secció 'Nous Emprenedors' que publica cada mes la revista Capgròs en col·laboració del TecnoCampus. La Laura i en Fernando José van rebre un gran suport del parc universitari i empresarial mataroní per impulsar el seu projecte. “Ens van ajudar molt amb tots els tràmits i amb el pla de negoci, i ens van donar un munt d’idees molt útils”, expliquen.
Comentaris (1)