Amb les dotze campanades de la mitjanit de dissabte passat, Mataró en concret i tot el país en general deixaven enrere l’estat d’alarma i un bon gruix de restriccions com la del toc de queda. L’endemà era el primer des de l’octubre, per exemple, que bars i restaurants no havien de tancar, buidar taules i terrasses al punt de les cinc de la tarda. Es pot tornar a berenar, sopar o senzillament prendre alguna cosa a fora. El punt d’inflexió en la desescalada per la millora de la situació epidemiològica assolia una fita esperada per ciutadania i per l’important sector de la restauració. Nou episodi. Nova vida. Comença el temps de bars i restaurants.
La valoració dels primers dies d’aquesta reobertura dibuixa en el sector una sensació ambivalent entre l’optimisme i la reivindicació de poder reobrir per fi i una certa expectació moderada perquè no hi ha hagut cap ‘boom’, sinó que bona part dels restauradors confirmen que el retorn dels sopars ha estat discret, que hi ha poc moviment i poca gent. Que de moment no hi ha hagut corredisses. A què es deu, aquesta sensació i sobretot quina és la importància a nivell econòmic, social i fins i tot emocional del retorn de l’horari continuat (de moment només fins les 11) en una ciutat avesada a l’hostaleria?
Qüestió de ressituar-se
Tot i que l’expressió de retorn a la normalitat ja s’ha esllanegat de tant utilitzar-la, el món de la restauració mataronina esperava amb candeletes poder tornar a treballar durant la segona meitat del dia. No haver de tallar sobretaules ni posar-se en mans del repartiment a domicili com a única sortida per l’hora de sopar. Amb aquesta il·lusió, més que les dotze de la nit del dissabte, el moment clau van ser les cinc de la tarda de diumenge. Quan s’obria de facto la nova època. “Hi ha gent però no l’eufòria de la reobertura de fa un any. És com si la gent s’hi hagi mig acostumat i hagi canviat una mica els hàbits. Eufemísticament crec que potser ens hem tornat una mica europeus”, resumeix Marcel Margarit, del Racó d’en Margarit. La sensació és compartida també a la zona del centre on Xavier Alcalde, de Montadito, explica que “de moment hi ha poca gent els primers dies, tot i que no està fent gaire bon temps i això molts cops convida la gent a sortir”.
Els primers dies el retorn de la clientela ha estat tímid, en espera de més bon temps
Des de l’Altre, Xandri Calsapeu corrobora aquestes sensacions. “L’inici està sent molt tranquil. Potser encara estem esporuguits i amb certa desconfiança d’estar en espais tancats, però la sensació és que després de tants mesos molta gent encara va directament a casa després de treballar i hi ha menys moviment al carrer. Notem les ganes de bars però no l’eufòria que podíem esperar”.
Un dels principals sectors econòmics de la ciutat
La importància de la reobertura de les tardes per la restauració va més enllà d’una raó de socialització, hàbits o de normalitat. També suposa que un dels principals mecanismes econòmics de la ciutat s’engreixi precisament abans de la temporada més important de totes, la d’estiu. Abans de l’esclat de la pandèmia, el sector de la restauració i l’hostaleria suposava prop d’un 10% del total de persones asalariades, comptant-hi també els autònoms. En una dècada, el creixement de la importància i el pes laboral d’aquest es calculava en un 30%. Mataró s’encaminava a ser una ciutat on bàsicament hi havia llocs per anar a menjar fora. Les dades globals, també cal entendre-ho, posen en un mateix farcell tot de realitats diverses (des dels eixos més comercials a Mataró Parc, passant pel litoral, zones d’alta concentració de bars i restaurants i, també, algunes zones amb menys oferta) però el que és evident és que només amb una progressiva recuperació del sector la capital del Maresme pot esbossar la tan repetida i volguda reconstrucció social i econòmica. El pes de la restauració, doncs, és d’un impacte brutal a nivell econòmic.
Per això, precisament, hi ha confiança i voluntat que tot i aquest inici entre tímid i dubitatiu des de la recuperació dels sopars, poc a poc es recuperin els hàbits horaris, de consum, de vida social. “Potser fins que sigui juny no ho notarem i seguirem tirant de cap de setmana, però a l’estiu la cosa s’animarà”, pronostica el responsable de Can Margarit. A Montadito esperen el final de les obres de la plaça Santa Anna i que el carrer recuperi presència i també que s’està a l’espera de si es flexibilitzen condicions i restriccions: “encara ara hi ha gent, clients, que s’enfaden quan els dius que han de respectar distància o nombre de persones per taula”. diu Xavier Alcalde. “Les terrasses tiren però als interiors costa més, i això que hem instal·lat purificadors d’aire. Potser és un procés d’anar perdent la por”, diu Calsapeu.
Les claus
- Bars i restaurants poden obrir fins les 23h cada dia per primer cop des de l’octubre
- La clientela prefereix les terrasses als interiors, tot i l’establiment d’espais segurs i l’aforament acotat d’aquests
- Tants mesos d’estat d’alarma semblen haver modificat rutines i hàbits, amb menys gent al carrer
- Recuperar el consum i fer fort el sector de la restauració és condició sine qua non per la reconstrucció econòmica i social de Mataró
- L’hostaleria confia que el mes de juny i de cara a la temporada d’estiu es notin les ganes de recuperar la normalitat
Comentaris (1)