Sempre hi ha el típic que et diu “a mi no m’agraden les llenties”. De fet, convindrem que durant la infantesa no és, segurament, el plat preferit a la majoria de cases. De totes maneres, amb el pas dels anys podríem considerar que les llenties s’acaben convertint en un plat que a la majoria de famílies es consumeix de bon grat. Sobretot perquè es poden cuinar de moltes maneres, però també perquè les seves propietats saludables així ho demanen.
Les llenties són una gran font de proteïnes i hidrats de carboni i no contenen greixos. Són una font important de les vitamines A, C i E, i diverses del grup B, que ajuden a mantenir la salut de la pell, el cabell i les ungles i que, juntament amb certs aminoàcids presents en aquest llegum, les converteix en grans aliades de la salut del cervell i del sistema nerviós. En aquest sentit, són apropiades per a combatre la depressió i l'ansietat. A més, les llenties són riques en fibra, que ens ajuda a mantenir la salut de la flora intestinal, i en ferro i àcid fòlic, ideal per a l'embaràs o la lactància. Les llenties són un aliment antioxidant i molt recomanable per combatre el colesterol, prevenir els problemes de còlon, la diabetis, l'anèmia, l'osteoporosi i els problemes cardiovasculars i degeneratius. Amb tota aquesta presentació, podríem pensar que estem davant d’un superaliment. Sigui com sigui, sembla clar que la introducció de les llenties a la nostra dieta és una aposta saludable i una sàvia decisió.
Les llenties combinen amb una gran quantitat d'aliments i, segons la seva preparació, poden variar les seves propietats i característiques nutricionals. Coneixem els tradicionals guisats, sopes i potatges, com el plat de llenties amb xoriço. A l’estiu segurament ens ve més de gust en forma d’amanides o germinades. Servides amb arròs, font important de proteïnes, són un plat essencial per als vegetarians. Per incrementar l'absorció del ferro de les llenties, es recomana barrejar-les amb aliments que continguin vitamina C, amb verdures o amb unes postres cítriques. Si volem que resultin més sanes i digestives, res millor que cuinar-les amb verdures (ceba, porro, pastanagues, tomàquet, fonoll ...) i també hi podem afegir herbes carminatives (julivert, comí, llorer, farigola...).
Així doncs, l’opció de fer-ne amanides és del tot indicada. Per una qüestió de preferència culinària, durant els mesos calorosos semblen més adequades. De totes maneres, el fet que les llenties puguin potenciar totes les seves qualitats si les cuinem amb altres aliments i ingredients sovint presents a les amanides, fan d’aquest plat una aposta segura i saludable durant tot l’any.
Comentaris (1)