Com fer la millor costellada, en deu passes
Com fer la millor costellada, en deu passes

Com fer la millor costellada, en deu passes

Deu recomanacions per convertir-te en un expert de les barbacoes respectat a dins de la colla

Tot i que pràcticament durant tot l’any qui té una barbacoa a casa i ganes de fer-la servir sabrà trobar l’excusa (calçotades a l'hivern, sardinades a partir de maig) és ara a la primavera quan és temporada més alta que quedar, fer foc. Sempre que sigui segur (que hi ha perill d’incendis!) és una manera ideal de fer la carn per menjar-la acabada de coure. Fer costellades (en català se’n diu així, encara que no mengem xai) és un costum i un hàbit compartit i, a més, en totes les famílies o grups (a dins de cada bombolla) sempre hi ha qui ha nascut per ocupar-se’n.

Per a tots aquests experts no farà falta, perfò si estem començant o volem repassar apunts abans d’una cita important amb la barbacoa, repassem què hem de tenir present. a l'hora d'aquest ritual gastronòmic
 

1. Tria la millor carn

Aquí l’únic que mana és el gust, la preferència o el que es cregui. Millor comprar tall sabent el que vols cuinar, confiant en bon producte de proxmitat de carnisseria. Important no deixar-ho per darrera hora. 

2. Vetlla i aconsegueix una bona brasa

Es recomana fer servir les branques primes per coure xai i la llenya d’alzina, olivera o roure per a les peces més gruixudes. Com a últim recurs i més comú a ciutat, pots fer servir un sac de carbó vegetal.

3. Tempera la carn

Treu la carn de la nevera com a mínim tres hores abans. Temperar la carn és fonamental. Així evitaràs que et quedi seca i dura pel contrast de temperatura.

4. Planifica les coccions

Cada tall i carn necessita un temps de cocció diferent: les carns vermelles necessiten un foc ben calent; en canvi, ha de ser més moderat per al pollastre, que requereix més temps per fer-se bé. 

5. Que el foc sigui uniforme

Comença a preparar el foc una hora abans de la graellada. Un cop tinguis les brases fetes, reparteix-les per tota la superfície de la graella. Així la calor serà uniforme. 

Que hi hagi bon caliu

Que hi hagi bon caliu

6. Les brases, a punt!

Posa la mà a sobre les brases i, si pots resistir entre 1 i 2 segons, vol dir que la calor és massa alta i que és el moment de segellar la carn per evitar que perdi els sucs interiors. Si aguantes fins a 6 segons, podràs coure-hi les peces gruixudes. 

7. No punxis la carn

Un cop damunt la graella, s’ha de girar una vegada. Si es punxa constantment la peça, perdrà els sucs i no quedarà tan tendra. Utilitza estris específics, com unes pinces o una forquilla de mànec llarg.

8. Aromatitza-la

Per fer-ho, deixa unes quantes branques de romaní o farigola al costat de la barbacoa i gaudeix de la carn amb un toc aromàtic.

9. Pensa en una salsa o un marinat que ho millori

Tira de receptes o d’algun video tutorial, si vols, per elaborar salsa chimichurri o romesco.Una altra opció és preparar un marinat amb una barreja d’oli, un element àcid i herbes aromàtiques. O all-i-oli.

10. Neteja bé la barbacoa

Espera unes hores per netejar la barbacoa quan les brases s’apaguin del tot. Recull les cendres i neteja la graella sense sabó ni aigua. 

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive