Imatges de la cursa.

Una cursa única i extrema al Maresme

El Grup de Muntanya d'Argentona va organitzar a finals d'abril una cursa extrema que busca arribar a les 100 milles, amb desnivells i molt més.

El Grup de Muntanya d’Argentona va organitzar una cursa en un format nou per a ells: la BACKYARDXTREM. Aquesta cursa ha estat dissenyada per amants dels reptes i del Castell de Burriac, oferint un circuit exigent i dur amb uns 350 metres de desnivell positiu i una distància de 6,7 km. El traçat, format per un 50% de pista i un 50% de corriols, va permetre als corredors posar a prova els seus propis límits. Conscients de la dificultat d'arribar a les 100 milles (24 voltes), els organitzadors van voler  crear una cursa on el desnivell i la duresa fossin els elements clau, influenciant el nombre de voltes que cada participant podria completar.

La cursa Backyard Ultra funciona amb una premissa senzilla però implacable: els participants han de completar un circuit de 6,7 km en una hora i repetir-lo hora rere hora. La velocitat i la distància no són el més important, sinó la capacitat de completar cada volta dins dels 60 minuts establerts. La cursa finalitza quan queda només un corredor en peu, oferint un format de cursa on es coneix l’inici però mai el final. Aquest concepte va ser ideat pel nord-americà Laarius “Laz” Lake, creador de la Barkley Marathons, una de les curses més conegudes per la seva duresa.

IMG 20240421 WA0298 1280x853

El reglament de la Backyard Ultra estipula que cada volta ha de ser completada en una hora; els participants que no ho aconsegueixin són desqualificats. A més, els participants no poden sortir del circuit marcat i cada sortida es fa en sentit contrari a l’anterior, començant la primera volta en sentit antihorari. Les sortides es marquen amb el toc d’una campana, i els corredors que no estiguin al calaix de sortida a temps són desqualificats.

En la seva primera edició de la BackyardXtrem, el Grup de Muntanya d’Argentona ha aconseguit un gran èxit. Amb 67 corredors a la línia de sortida, la cursa va culminar amb un sol corredor a l’última volta, completant un total de 100,5 km i 10.500 metres acumulats (5.250 metres positius i 5.250 metres negatius).

IMG 20240421 WA0287 1280x853

Aquest format de cursa va suposar una manera diferent d’afrontar un repte per als corredors, no es tracta de ser el més ràpid sinó de mantenir un ritme constant, cuidar-se i, sobretot, demostrar una gran força mental i creixement personal. Cada volta ha estat una experiència única amb diferents sensacions, motivacions i companys de cursa, destacant l’aspecte humà i mental d’aquest repte.

La primera edició de la BackyardXtrem va ser un èxit rotund, reafirmant la passió pel muntanyisme i els desafiaments personals en un entorn natural impressionant com el que hi ha a prop de casa nostra.