Aplicacions mòbil: una ajuda digital per a una vida activa
Aplicacions mòbil: una ajuda digital per a una vida activa

No fer exercici per culpa de la pandèmia, una mala solució

En temps de pandèmia sovint és més complicat fer esport, però cal trobar la manera de fer-ne perquè la vida sedentària està associada a nombrosos problemes

Problemes d’autoestima, estrès, ansietat, pèrdua de massa muscular i de potència, complicacions cardiovasculars, diabetis tipus 2 o, fins i tot, càncer. Si llegeixes aquestes primeres dues línies sense context ni cap més explicació és fàcil posar-se les mans al cap i veure-hi alarmisme. La realitat, però, és que aquesta llista de dolències i desgràcies es pot associar tranquil·lament als riscos que comporta un estil de vida sedentari. I justament ara, en època de pandèmia, és més fàcil que mai caure en un dinàmica inactiva, en la qual la manca d’exercici i la poca mobilitat ens condueixi a una situació no desitjada.

“El sedentarisme és una de les principals causes de malalties avui en dia a la nostra societat. Ja d’entrada, en general, tenim un estil de vida més aviat sedentari. La pandèmia ho ha accentuat encara més.” Alexis Herráiz és preparador físic i entrenador personal, i es preocupa perquè pensa que, en lloc d’evolucionar, la societat tendeix a una alarmant involució: “Els joves i adolescents, en general, ja no tenen la percepció que l’exercici físic és beneficiós per a la salut. S’està perdent aquesta base, aquesta arrel".

La pandèmia ha accentuat la manca d'exercici, quan hauria de ser el contrari

Els problemes que neixen d’un estil de vida sedentari es perceben i poden tenir conseqüències a nivell físic, però també se’n deriven qüestions emocionals o psicològiques com les citades més amunt; falta d’autoestima, estrès o ansietat. És un problema estructural i transversal que ens afecta des de tots els punts de vista: “Per exemple, la sarcopènia -pèrdua de la massa muscular- representa un envelliment prematur del nostre cos. Anem perdent la lluita contra el rellotge biològic i això ens perjudica. D’altra banda, la pèrdua de potència ens afecta a nivell hormonal i immunològic. Com més capacitat tinguis de reclutar fibres, més fort i ràpid estaràs. En canvi, amb un teixit adipós comprimim els òrgans i comprometem la tensió arterial. I el càncer, per exemple, sempre troba més comoditat en aquells teixits greixosos".

Cal fer un treball progressiu, sobretot per aquells que no fan absolutament res; mica en mica s'omple la pica

Alexis Herráiz també ha vist determinades complicacions en els processos de recuperació després de passar la Covid-19. Aquelles persones amb la massa muscular atrofiada o amb poca potència ho estan passant francament malament. La recomanació general passa per començar a fer exercici o recuperar aquelles dinàmiques abandonades per culpa de la pandèmia: “El treball ha de ser progressiu. Això és molt important perquè, d’una altra manera, el nostre cos no assumiria bé la càrrega.” Herráiz proposa sortir a caminar, alternant ritmes de passeig amb d’altres de més exigents, combinar estones de caminar amb moments de córrer o treballs de força amb el propi pes corporal. Descansar, menjar bé i hidratar-se degudament. La dinàmica es pot augmentar mica en mica i acabar passant d’una o dues sessions a la setmana a fer-ne tres o cinc.

NAOS

Alexis Herráiz va fundar NAOS el dia 4 de gener d’aquest 2021. Situat al carrer de Sant Agustí de Mataró, és un centre que treballa de manera interdisciplinària en benefici de la salut de les persones; a NAOS s’hi fan entrenaments per a perdre pes i greix o per augmentar la força i la potència muscular. Les activitats es fan a l’aire lliure o a les mateixes instal·lacions i amb totes les mesures de precaució indicades en temps de pandèmia. La idea era reunir, en un mateix centre, experts en les diferents àrees d’entrenament i de salut; fisioterapeutes, recuperadors, podòlegs, osteòpates, entrenadors personals, nutricionista, especialistes en embaràs i post part, psicologia i coaching... i tot plegat amb un seguiment personal i acurat de cada cas. Si vols fer salut i posar-te en forma però no saps per on començar, sempre és bona idea confiar en els millors professionals.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive