El CAP de Rocafonda de Mataró

L’atenció primària tampoc escapa a la manca de pediatres

Vern Bueno Casas FOTO PORTADA: El CAP de Rocafonda de Mataró

En molts CAP del país, inclosos els de Mataró, metges de família acaben atenent els infants per falta de professionals especialitzats

La situació de la Pediatria a hospitals com el de Mataró és complicada, amb la crisi viscuda aquest estiu que va estar a punt de fer col·lapsar el servei per manca de metges, però que ara està en vies de solució. Però a l’atenció primària també és greu. Segons la pediatra Anna Roca, del sindicat Metges de Catalunya, més d’un 35% de les places de pediatria als CAP estan cobertes per metges que no són pediatres especialitzats. Això provoca que molts infants siguin atesos per metges generalistes que no han rebut formació específica en pediatria. “Depenent del CAP, de sis places de pediatria, potser només una o dues estan ocupades per pediatres” assegura la doctora. En altres casos es tracta de doctors que han cursat l’especialitat en altres països i que estan pendents d’homologar el títol. “En alguns casos potser no ho podran fer mai perquè no se’ls permetrà”, constata Roca, cosa que no impedeix que segueixin exercint en l’àmbit i atenent els infants del país.

IMG 20241001 WA0011

“Tenim un pediatre de baixa i és gairebé impossible cobrir la plaça”, lamenten des d’un CAP

Roca és clara en assenyalar que una de les principals solucions a aquesta crisi és la flexibilització del sistema públic, tant pel que fa a horaris com a condicions laborals, quelcom que permetria atreure més doctors a aquest àmbit. “És un sistema molt rígid. Si flexibilitzéssim les condicions, podríem retenir més professionals i garantir una millor atenció als nostres infants”, afirma. Una de les crítiques més dures que fa la doctora és cap a les estructures directives del sistema sanitari, que considera “poc disposades” a adaptar-se a les necessitats dels professionals.

CreuBlanca   Especial Salut Capgròs   Digital web 1350x336


Els CAP de Mataró no escapen a aquesta situació. Ester Fabre, metge de família del CAP Mataró Centre, un dels tres que depèn del Consorci Sanitari del Maresme, explica que un dels problemes principals que pateixen és la manca de pediatres i la sobrecàrrega de feina que això comporta. La situació és especialment complicada per cobrir baixes mèdiques. “Tenim un pediatre de baixa i és gairebé impossible cobrir-la, així que anem al 50%” explica Fabre, representant del comitè de treballadors pel sindicat CATAC. A més, la crisi de personal a l’Hospital de Mataró ha forçat els pediatres de primària vinculats al Consorci a participar en la cobertura de l’atenció hospitalària. “Estan en la roda d’haver de cobrir la situació irregular de l’hospital mentre segueixen al CAP”, assenyala Fabre, afegint encara més càrrega de treball.

CAP mataró centre
CAP de Mataró Centre

Fabre adverteix que la situació podria empitjorar quan comenci la temporada alta de malalties infantils: “Ens venen a sobre bronquiolitis, gastroenteritis, refredats... Si no ho arreglen abans, tindrem problemes”. Amb un pediatra menys al CAP, els metges de família poden veure’s forçats a assumir més urgències pediàtriques, una situació que de fet, al CAP de Mataró Centre, ja es dona els dissabtes. La doctora creu que la solució no passa per millores retributives, sinó de condicions. Els professionals de la pediatria, afirma, busquen evitar la pressió de les guàrdies i l’excés de feina, que és més accentuada en èpoques de màxima demanda, com l’hivern. “Tothom té família i tothom té vida, i si un pediatre pot triar entre un lloc on no li demanin fer guàrdies i un altre on sí, optarà pel primer. No és un tema retributiu; si al teu lloc de feina tens reforç, recursos adequats i bones condicions, t’hi quedes”, constata.

Cada cop més població opta per les mútues davant dels problemes que pateix la sanitat pública

Als CAP són testimonis, i víctimes, de la pèrdua de popularitat d’especialitats com pediatria o metge de família entre els estudiants de medicina. Es tracta d’àrees, com assenyala la doctora del CAP Mataró Centre, on i ha “més sobrecàrrega de treball” fruit de la manca de recursos, en especial en els mesos de tardor i hivern amb els pics de virus respiratoris, i això fa que els futurs metges les descartin com a aposta professional “Les noves generacions prioritzen més la qualitat de vida”, resol Fabre.

Nova organització i pèrdua de continuïtat en l’atenció

En el context d’aquesta crisi, des del Departament de Salut s’ha proposat una nova organització de la pediatria a l’atenció primària a Catalunya, amb la centralització dels serveis en CAP o centres sanitaris determinats. Això, segons Ester Fabre, del CAP Mataró Centre, pot afectar la continuïtat en l’atenció sanitària. “Si perdem la proximitat, també perdem la continuïtat en l’atenció, i això és important tant per als professionals com per a les famílies”, explica. Fabre és crítica amb aquest enfocament: “Nosaltres som un món a part en tot, i per als que som de primària, ens agrada que hi siguem tots allà, estiguem en contacte. El metge de família veu el pare, el pediatre veu els fills, i podem fer un treball en equip”.

Manifestació sanitat 2023

Manifestació contra les retallades a la sanitat, l'any 2023 a Mataró

Infermeres sobrecarregades i demores en el servei

Des de la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública a Mataró i el Maresme també assenyalen les disfuncions que es viuen a la primària fruit de la manca d’especialistes. “En els CAP de Mataró veiem com en pediatria augmenta l’atenció de demanda aguda per part d’infermeria, que assumeixen cada cop més càrrega”, explica M. Carme Carrion, membre de la Coordinadora. Carrion també considera preocupant que “cada cop més metges de família hagin de fer visites a pacients pediàtrics” i que les agendes dels centres de primària estiguin cada cop més col·lapsades. “S’estan produint demores, i cada cop més famílies prefereixen anar directament a l’Hospital, cosa que contribueix a congestionar-lo encara més”, resol. Tot plegat, segons Carrion, està comportant un augment de la població que opta per les mútues per a l’atenció als seus fills i filles.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive