La nostra pell, tant si la tenim sana com si patim alguna malaltia com la psoriasi, té una capa que ens protegeix del que hi pugui haver a l'exterior i ens ajuda a evitar infeccions a través de virus, bacteris o fongs.
Així doncs, és molt important no malmetre la barrera cutània i és per això que es recomana no ensabonar-se tot el cos cada dia perquè asseguren que un excés de sabó espatlla la capa de protecció de la pell i pot provocar èczemes en zones seques.
És molt important no malmetre la barrera cutània i és per això que es recomana no ensabonar-se tot el cos cada dia
Però llavors, què fem amb les zones que generen olor? Les aixelles, la zona genital i els peus tenen glàndules sudorípares que ens fan suar i ens provoquen l'olor. Es tracta de zones que, igual que el cap, es poden ensabonar diàriament perquè tenen glàndules sebàcies que, per elles mateixes, generen greix, que és el que protegeix la nostra pell. Així doncs, no hem netejar de la mateixa manera les diferents parts del cos: només hem de netejar les parts brutes o que fan olor. I la resta del cos, amb l'aigua que cau ja és suficient.
Quin sabó fem servir?
Principalment, es recomanen sabons amb poc detergent, com els syndet (Syntetic Detergent, en anglès), coneguts com "els sabons sense sabó". Per exemple, rentar-se les mans a la cuina amb el mateix sabó amb què rentem els plats és dolent perquè elimina el greix protector de la pell.
Una altra qüestió a tenir en compte a l'hora d'escollir el sabó amb què ens rentem el cos és el pH. La nostra pell té un pH àcid, que ajuda que la barrera cutània faci la funció de protecció. El que hem de buscar és un sabó amb un pH que respecti el nostre propi, que s'hi adapti.
I per la zona íntima?
Pel que fa a la higiene íntima femenina, es recomana ensabonar-se un cop al dia la vulva i no cal un sabó específic per a la zona, si no hi ha cap malaltia que obligui a utilitzar-ne un d'especial o a no utilitzar-ne cap, mentre sigui syndet i amb un pH neutre. A diferència de la vulva, la zona vaginal no necessita rentat: és una zona més sensible on hi ha una mucosa i que té un microbioma propi, com la boca o els budells. Conté bacteris i fongs necessaris per mantenir sana la vagina.
El que es recomana és hidratar la vulva per mantenir la barrera cutània i accentuar la hidratació en el cas d'estar depilada la zona per compensar la pèrdua de barrera lipídica. Com? Aplicant una crema o bé oli de pompeia, d'ametlles dolces o de rosa mosqueta, que afavoreix l'elasticitat. Les zones que recomana hidratar són la zona vulvar i la que està situada entre els genitals i l'anus, la perineal, susceptible de patir irritacions per, per exemple, el frec amb els pantalons o la bicicleta.
En el cas dels genitals masculins, no és necessari netejar-los més d'una vegada al dia, però s'ha de fer bé: s'ha de fer únicament amb les mans, prèviament netes, sense esponges i amb un sabó de pH neutre o lleugerament àcid. I cal ensabonar-ho tot i, en cas que la persona no estigui circumcidada, cal retirar el prepuci per exposar el gland al complet ja que el solc entre el gland i el prepuci és una zona on queda retingut part del semen i l'orina i si no es renta bé pot provocar infeccions d'orina, per exemple.
Finalment, tot i que la pell dels genitals masculins és molt resistent i elàstica, cal cuidar-la. Allà on hi ha pèl hi ha més protecció, però cal netejar bé la zona perquè hi ha més espai on el bacteri o el virus es podria desenvolupar. I afaitar-se no és aconsellable perquè perjudica la integritat cutània i, a més, els pèls que surtin després es poden enquistar i la zona es pot infectar.
Font: ccma.cat
Comentaris