Productes menstruals
Productes menstruals

Redacció

Catalunya distribuirà productes menstruals gratuïts a través de les farmàcies el 2024

Amb aquesta iniciativa, Catalunya es converteix en un dels primers països del món en proporcionar gratuïtament productes menstruals, seguint l'exemple d'Escòcia

banner estudiocapi 23


La Generalitat de Catalunya ha anunciat una iniciativa pionera per abordar la pobresa menstrual i promoure la sostenibilitat: a partir del primer trimestre del 2024, les farmàcies distribuiran gratuïtament copes, calces menstruals i compreses de tela reutilitzables a les dones, així com a persones no binàries i homes trans que menstruïn. Aquesta mesura revolucionària es posarà en marxa mitjançant un senzill sistema de codi QR disponible a l'aplicació "La Meva Salut."

Amb aquesta iniciativa, Catalunya es converteix en un dels primers països del món en proporcionar gratuïtament productes menstruals, seguint l'exemple d'Escòcia, que va prendre la iniciativa fa un any. A Catalunya, aproximadament 2,5 milions de persones podran beneficiar-se d'aquesta mesura, que té com a objectiu combatre la pobresa menstrual i promoure l'ús de productes reutilitzables i amigables amb el medi ambient.

Per fer possible la implementació d'aquest programa, el Departament d'Igualtat i Feminismes de Catalunya i el Consell de Farmacèutics de Catalunya han signat un acord de col·laboració. Les farmàcies que participin en aquest projecte tindran un distintiu que les identificarà com a punts autoritzats de distribució i oferiran assessorament personalitzat en el moment de la recollida dels productes.

Aquesta iniciativa s'emmarca dins del Pla d'Equitat Menstrual i Climateri 2023-2025, que va ser aprovat pel govern català al març. Es preveu un pressupost de 8,5 milions d'euros per al 2024 per a la compra i distribució dels productes, així com per a la formació dels farmacèutics.

Els productes disponibles seran copes menstruals, calces menstruals i compreses de tela, i cada persona podrà triar el que millor s'adapti a les seves necessitats. Aquesta iniciativa no només busca garantir l'equitat menstrual, sinó també reduir l'impacte mediambiental associat a l'ús de productes desechables. Es calcula que a Catalunya es produeixen més de 9.000 tones de residus cada any a causa de l'ús de tampons i compreses d'un sol ús.

La pobresa menstrual és un problema que afecta una de cada cinc dones al país. Un estudi de l'Institut d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol, realitzat el 2021, va revelar que dues de cada deu dones han experimentat dificultats econòmiques per adquirir productes menstruals en algun moment de la seva vida.

Eliminar barreres econòmiques

Aquesta iniciativa posa de manifest el compromís de Catalunya en la promoció de la igualtat de gènere i el respecte pel medi ambient. Altres països, com Escòcia, Nova Zelanda i França, han implementat mesures similars en els darrers anys, i ara Catalunya s'uneix a aquesta creixent tendència per abordar aquesta important qüestió. Amb aquesta nova política, es busca eliminar les barreres econòmiques que afecten moltes persones i promoure una menstruació més digna i sostenible per a tothom.

Font: ccma.cat/324

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive