La dieta de la Ventafocs. Sembla una broma de mal gust, però no. Faria riure si no fos una cosa realment seriosa i va en contra de la salut. Al Japó, fa un parell d’anys, centenars d’adolescents van començar a seguir aquesta dieta que porta per nom el d’aquesta princesa de Disney. Les princeses Disney ens poden proporcionar entranyables moments familiars, però també es poden convertir en una nosa important. Explica-li tu, a una nena de quatre anys, que la seva aspiració a la vida no pot ser convertir-se en una princesa, que el món de Disney és fantàstic però que a la realitat les princeses aporten entre poc i res a la societat. Doncs bé, la qüestió és que al Japó centenars d’adolescents tenien com a objectiu aprimar-se de tal manera que el seu cos fos tan raquític com el d’alguna d’aquestes princeses de conte de fades. A través de les xarxes socials, la dieta de la Ventafocs es va estendre a diferents països. Aconseguir una massa corporal de 18 era triomfar. L’índex de massa corporal saludable està entre 18,5 i 24,9, depenent de la constitució de cada persona.
Segons els promotors de la dieta, la fórmula per a saber quin pes ha de tenir una noia per a ser com la Ventafocs consisteix a elevar al quadrat la seva alçada i, després, multiplicar-ne el resultat per 18. Per exemple, una dona que fes 1,70 m hauria de pesar 52 kg. Per si la dieta no fos prou perillosa pel que fa a la salut, també es demanava a les joves que pengessin fotos o vídeos per demostrar que perdien pes ràpidament. Aquesta, i altres bajanades similars que, per dir-ho tot, formen part d’una concepció patriarcal de la vida i d’una visió de la dona com a simple objecte estètic de desig són, evidentment, iniciatives molt perilloses per a les persones que les porten a terme.
“Si et bases en la premissa d’arribar a unes proporcions de la figura d’una princesa de dibuixos animats t’oblides d’una idea essencial: vols imitar un personatge fictici que s’allunya de la realitat de cada persona”, denuncia la psicòloga sanitària, dietista nutricionista i professora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Andrea Arroyo, que recorda que una cintura de vespa “a la vida real pràcticament no existeix”. Per a Arroyo, la dieta comporta una restricció alimentària molt dràstica per tal d’aconseguir un pes “a qualsevol preu i costi el que costi”. Aquestes dietes per perdre pes ràpidament, diu Arroyo, “són un fracàs garantit”.
Especialment perilloses per a les adolescents
Passa el mateix, considera l’especialista, amb totes les dietes miraculoses que apareixen cíclicament als mitjans. “Ni la de grup sanguini, ni la dieta Dukan, ni la de xarop d’auró no tenen cap base científica”, explica la nutricionista, que recorda que tenen “mancances molt generalitzades que poden comportar problemes de salut”. Precisament, Arroyo considera que “el perill rau en la restricció de certs aliments i suplements alimentaris. Com a ésser humà, hi ha unes necessitats que s’han de cobrir i si fem una restricció molt important, existeix un risc gran de dèficits nutricionals”, apunta la psicòloga sanitària. Més concretament, assegura que seguir aquestes dietes falsament miraculoses pot traduir-se en desequilibris metabòlics i neuroendocrins. Aquestes dietes són especialment perilloses per a dones embarassades, dones en període de lactància i per a les adolescents, que tenen unes necessitats nutricionals específiques. I, és clar, aquesta obsessió per estar prima pot derivar en trastorns alimentaris d’extrema gravetat.
Comentaris