Gran part de la població pateix d’insomni o ho ha patit en algun moment de la seva vida. Es tracta d’un trastorn que es produeix per la impossibilitat d’agafar la son amb facilitat i fa que ens mantinguem desperts per molt que tractem de dormir o bé que ens despertem en meitat de la nit i no podem tornar a dormir. Encara que el més recomanable sempre es consultar a un metge expert perquè tracti el nostre cas particular, sobre tot en el cas de patir d’insomni crònic, podem començar a treballar en els nostres problemes per a dormir si provem les millors postures quan arriba l’hora de descansar.
Us les expliquem a continuació, a més de recomanar que porteu una bona alimentació, per a que la digestió no impedeixi dormir plàcidament i feu exercici per enfortir la vostra esquena i evitar els mals que en ocasions incrementen la incomoditat al dormir
Per què tenim problemes per dormir?
Hi ha moltes causes que poden incrementar la dificultat per a agafar la son i produir insomni. Varien en funció de cada persona i la seva situació vital del moment, per la qual cosa no podem esmentar unes raons aplicables a tothom. Encara així, sí que hi ha motius o situacions que compliquen el poder dormir amb normalitat i les hores recomanades:
- Tenir uns horaris de son irregulars: si som d’aquells que dormim migdiades tots els dies i solem anar a dormir tard, es normal que la nostra ment i el nostre cos no estiguin preparats per a descansar per les nits i durant les 8 hores recomanades.
- Mala alimentació o hàbits poc saludables: com fumar, prendre alcohol i una gran quantitat de cafeïna. Tot això pot alterar la son i fer que no arribem a les fases més profundes de la son.
- Causes mèdiques: tant per malalties hormonals i neurològiques com per molèsties digestives, cardiovasculars i totes aquelles que poden interrompre la son per mals (de cap, per exemple). Aquestes es poden tractar, en major o menor mesura, gràcies a la medicació.
- Malalties psiquiàtriques: com l’ansietat, la depressió o la esquizofrènia. En ocasions són encara més difícils de tractar, però el primer pas es acudir a un psicòleg professional per a que tracti la nostra situació.
- Viatges i canvis horaris: el insomni es pot produir, simplement, per viatjar i no estar acostumats al nou horari o lloc en el que ens trobem. Això, normalment, s’acaba ajustant tot sol.
Quines són les millors postures per a dormir plàcidament?
Per tot això, podem prendre una sèrie de mesures específiques. Aquí us deixem les millors postures per a dormir, una acció que podem emprendre des de ja i sense gaire dificultat per a tractar de millorar els nostres hàbits a l’hora de dormir.
- De costat: és la millor postura, sobre tot en el cas de fer-ho recolzats en el nostre costat esquerre. D’aquesta forma aconseguim reduir l’acidesa estomacal i afavorir els processos limfàtics. A més, ajuda en gran mesura a que les dones embarassades puguin dormir de la forma més plàcida possible.
- Panxa enlaire: prevé els dolors musculars, evita el reflux i altres mals estomacals i ajuda a que les funcions vitals funcionin millor. Encara així, no es massa recomanable per a qui té tendència de roncar i per a embarassades.
Per altra banda, les pitjors postures per a dormir són en posició fetal i bocaterrosa, ja que d’aquesta forma restringim la respiració diafragmàtica i exercim massa pressió sobre els òrgans. A més, en general, es recomana comptar amb un bon matalàs per que aquestes postures facin encara més bon efecte al nostre cos.
Comentaris