Guia pràctica de reciclatge: 25 residus que no saps on tirar
Guia pràctica de reciclatge: 25 residus que no saps on tirar

Guia pràctica de reciclatge: 25 residus que mai no saps on tirar

T'has preguntat mai on has de tirar les caixes de pizza, càpsules de cafè o els medicaments? Hem parlat amb Maresme Circular perquè resolgui els principals dubtes sobre reciclatge.

Segur que més d'una vegada t'has trobat a la cuina dubtant davant dels cubells de reciclatge, amb un objecte de brossa a la mà, preguntant-te: "On ha d'anar això?" Separar bé la brossa a casa marca la diferència entre aquells residus que es podran transformar en nous recursos i els que no, però a vegades no és del tot clar quin residu va a cada contenidor.

Per ajudar-nos a desfer aquest embolic, Maresme Circular, encarregats de gestionar i prevenir els residus de Mataró i el Maresme, han respost a alguns dels dubtes més comuns sobre aquesta qüestió. Aquí teniu una guia pràctica, punt per punt, que ens ajuda a comprendre on ha d'anar cada deixalla per fer una separació òptima a les nostres llars.


25 residus i el seu contenidor correcte


1. Desodorant de vidre: Com que el desodorant és un envàs i el vidre d’envasos és l’únic que ha d’anar al contenidor de vidre, s’ha de llançar al contenidor verd. Abans, però enretira el tap que ha d’anar al contenidor groc. El cristall de la vaixella, cendrers, bombetes, setrills, porrons i tàpers s’han de portar a la deixalleria, donat que no es pot reciclar junt amb el vidre comú ja que la seva composició és diferent. Les tapes d’envasos de vidre, siguin metàl·liques o de plàstic, han d’anar al contenidor dels envasos, no al del vidre.

2. Flors seques: la fracció vegetal com flors, fulles, gespa i petits branquillons van a orgànica. Les branques i altres residus llenyosos s'han de portar a la deixalleria.

3. Aparells Electrònics: Els aparells electrònics, joguines amb bateries o piles, s'han de portar a la deixalleria, independentment de la seva mida.

iStock 1403301978
 

4. Caixes de pizza:  Si les caixes de pizza no estàn brutes han d’anar al contenidor de paper i cartró. Ara bé, els tovallons de paper, paper de cuina brut, i caixes de pizza brutes van a l'orgànica. Els envasos de menjar ràpid, com el de les hamburgueses i altres, si estan plastificats, s'han de llançar a la resta.

5. Mascaretes: La celulosa sanitària de compreses, tampons, bolquers, i mascaretes han d'anar a la resta.

6. Aerosols i Sprays: Si estan buits, han de ser dipositats al contenidor d'envasos.

7. Bricks: Malgrat que sembli clar, és un dels residus que se segueix separant equivocadament. Els bricks com els de llet o sucs,s'han de llançar en el contenidor d'envasos, no al de paper i cartró.

8. Taps d'envasos: Els taps i les ampolles estan fets de materials de plàstic diferents, per això es recomana tirar-los per separat per facilitar el reciclatge. Van als envasos. Un punt a tenir en compte és que no cal netejar completament els envasos abans de reciclar, però és millor que estiguin relativament nets per a facilitar el seu reciclatge i evitar la contaminació d'altres materials. Envasos plens no s'haurien de llançar.

9. Càpsules de cafè: Tot i que hi ha un debat sobre si les càpsules van a la resta o als envasos, la realitat és que han d'anar directament a la deixalleria llevat que siguin biodegradables. En aquest cas es llancen a l'orgànica.

iStock 1303137095
 

10. Paper d'alumini: El paper d'alumini ha d'anar als envasos.

11. Restes d'obra: S'han de portar a la deixalleria, encara que siguin petites.

12. Tèxtil: Qualsevol tipus de tèxtil, ja sigui roba en bon estat com tèxtil en mal estat, ha d’anar al contenidor de tèxtil (els contenidos taronges disponibles a les deixalleries).

13. Medicaments: Els medicaments caducats i blísters han d’anar als punts SIGRE disponibles en moltes farmàcies. Les caixes de cartó de medicaments van al contenidor de paper i cartó. El que mai no hauriem de tirar en un punt SIGRE són tests d’antígens o mascaretes, que aniran al rebuig.

14. Caixes de fusta de fruita: Les caixes de fusta de  fruita com les maduixes són considerades envasos i, per tant, van al contenidor groc.

15. Filtres d'aigua de màquines osmosi: Els filtres d'aigua de màquines osmosi s'han de llançar a la resta.

16. Flascó de Perfum: Els flascons de perfum, pots de vidre de cosmètics i envasos de pintaungles van al contenidor verd, ja que tots són envasos de vidre. S’han de llançar buits, i els taps i elements de plàstic o metàl·lic han d’anar al contenidor groc.

iStock 1159952152
 

17. Escuradents: Van a la fracció orgànica, a no ser que tinguin restes biològiques com sang. En aquest cas van a la resta.

18. Plàstics de les hamburgueses: Aquests han d’anar a la resta. Com diu el conegut anunci de l’Agència de Residus de Catalunya: “Encara que siguis de plàstic, si no ets envàs al groc no hi aniràs”. En teoria, al contenidor groc només hi van envasos. Els plàstics que no siguin envasos s’han de portar a la deixalleria, mentre que els envasos compostables van a l’orgànica.    

19. Cendra: La cendra ha d'anar a la resta.

20. Marro del Cafè: Aquest es llança a l'orgànic, però si tens plantes al jardí, balcó o terrassa, és un bon substrat per a que creixin bé.

21. Extrements d'animals domèstics: Els excrements de gos, gat i altres animals domèstics van a la resta.

22. Bossetes de Te: Si la bosseta és de material cel·lulòsic, ha d'anar a l'orgànica, procurant traure les etiquetes de paper imprès o elements metàlics. Si la bosseta és de plàstic (aspecte de reixeta sedosa), a no ser que indiqui que és biodegradable, ha d'anar a la resta.

23. Sobrets de sucre: Els envasos monodosi de paper com els del sucre s'han de llançar al contenidor de cartró. Abans de llençar-los, elimina restes de producte de l'interior de l'envàs.

24. Paella: Paelles, cassoles i altres utensilis de cuina han d’anar a la deixalleria o punt verd. A Barcelona, des de fa poc, han canviat la gestió d’aquests residus i es poden llançar al contenidor groc; però si tu vius al Maresme: a la deixalleria.

25. Burilles: les burilles que es generen del tabac és un clàssic que no se sap on es tira, però van a la resta.

Recordeu que el millor és sempre reduir, reutilitzar i reciclar. Introduir l'ús d'envasos reutilitzables és la millor forma de contribuir a una economia més circular i sostenible.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive