Hospital de Mataró.
Hospital de Mataró.

L’Hospital de Mataró serveix dietes de textura modificada per a pacients amb disfàgia orofaríngia

El projecte pioner està resultant un èxit i s’implantarà progressivament a més centres sanitaris de Catalunya.

Estàs ingressat a l’Hospital de Mataró i portes un mes menjant triturats, cada dia molt similars. Avui, de cop i volta, alguna cosa ha canviat. Després del primer mos ho notes de seguida. Acabes l’àpat amb delit i exclames: “Això és millor que el dinar de Nadal!”. És el cas real d’un pacient de l’hospital de la capital del Maresme el dia que va passar dels triturats tradicionals a la nova dieta específica per als pacients ingressats amb disfàgia orofaríngia, un trastorn que dificulta o impedeix el pas dels aliments sòlids o líquids des de la boca fins a l'esòfag.

Paula Viñas, dietista-nutricionista de la Unitat de Motilitat Digestiva del Consorci Sanitari del Maresme, explica que tot va començar a canviar ara fa any i mig: “És quan vam dissenyar les dietes de textura modificada que segueixen la triple adaptació de la dieta mediterrània, aconseguint que la masticació i deglució dels pacients sigui òptima i segura, que cobreixi els requeriments calòric-proteics i que s’ajustin organolèpticament, és a dir, que siguin apetitoses i bones per els sentits.”

WhatsApp Image 2023 09 25 at 10.57.40
 

La prova pilot que es va fer, a la unitat de geriatria, va convèncer amb escreix. Es van dur a terme enquestes als pacients per veure si les noves dietes eren segures, fàcils de mastegar i empassar, si tenien bon gust o, fins i tot, com es valoraven a nivell visual. També en demanaven una comparació amb la dieta antigai els resultats van ser realment prometedors, comprovant que la ingesta de la safata arribava al 70%, un nivell realment notable en casos de disfàgia.

Implementació integral a totes les unitats

Així doncs, ara les dietes texturitzades als pacients ingressats amb disfàgia ja s’han implementat a totes les unitats de l’Hospital de Mataró. Serveixen unes 50 dietes al dia amb plats com verdures amb salsa romesco, truita de patata amb carbassó, arròs a la cubana o mandonguilles a la jardinera. Distingeixen, en funció del pacient, entre la dieta de textura C (puré espès) i la de textura E (es pot aixafar amb forquilla). Les dietes són preparades per un cuiner especialitzat del Càtering ARCASA SL i el CSdM realitza diàriament un control de qualitat de les dietes en el Laboratori de Reologia del centre.     

WhatsApp Image 2023 09 25 at 10.57.45
 

El projecte es va iniciar gràcies a la campanya “El Menjar Cura” de la Fundació salut del CSdM i va créixer gràcies al PECT Mataró-Maresme: ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores. Paula Viñas explica que, a banda de les dietes, treballen en més àmbits d’actuació: “Junt amb el cuiner hem gravat videoreceptes i hem realitzat formacions a cuiners de residències i centres sociosanitaris, al personal dels nous centres sanitaris on s’implementarà i també tallers de cuina dirigits a les famílies i cuidadors dels pacients afectats”. Tot plegat perquè la vida de les persones amb disfàgia sigui més agradable.

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive