L’endometriosi és una malaltia crònica i més freqüent del que es pot pensar, que afecta entre un 10% i un 15% de les dones en edat fèrtil. Se li diu malaltia silenciosa perquè en els seus estadis inicials es poden donar equivocadament com a normals alguns dels seus símptomes i passar de forma desapercebuda el seu diagnòstic. Per donar visibilitat, reflexionar i conscienciar sobre aquesta malaltia, FecunMed i CGO Mataró organitzen amb la Escola Superior de Ciències de la Salut del TecnoCampus Mataró-Maresme, una jornada anomenada ‘L’endometriosi. Com afecta a la vida de la dona’, el proper 11 de maig a l'auditori del TecnoCampus.
Aquesta malaltia suposa habitualment un trastorn dolorós a la zona de la pelvis (a nivell dels genitals interns) que s'agreuja durant la menstruació i les relacions sexuals, al temps que pot associar-se a problemes de fertilitat. De fet, la meitat de les dones que pateixen aquesta malaltia tenen contratemps per quedar-se embarassades.
L’endometriosi no es caracteritza només per un dolor crònic que durarà fins la menopausa. També és un desordre que va més enllà del propi dolor físic. Tal i com expliquen els organitzadors de la jornada, és una malaltia a vegades difícil de diagnosticar -amb el que suposa a la llarga- que requereix d’empatia de l’entorn de la pacient i la participació d’un equip sanitari divers per poder combatre-la. No només a nivell de tractament pròpiament mèdic, sinó també a nivell psicològic i fisioterapèutic per intentar reduir els seus efectes a nivell emocional i físic. Aquesta jornada pretén cercar respostes i reflexionar sobre com tractar-ho a temps i com abordar una solució que ha de ser multidisciplinar.
Un esdeveniment dirigit als professionals de la salut
El centre de reproducció assistida FecunMed, el consultori especialista en salut de la dona CGO i l’Escola Superior de Ciències de la Salut del Tecnocampus Mataró Maresme, amb la col·laboració dels hospitals de Mataró, el Clínic del Maresme i Germans Trias i Pujol, organitzen aquesta jornada per debatre des d’una perspectiva 360º amb un equip ampli d’especialistes experts en les disciplines que aquesta malaltia, i amb el testimoni en primera persona de dones afectades per l’endometriosi de la mà d’ADAEC. Una jornada pensada per a ginecòlegs, llevadores, infermers, auxiliars i metges de caire generalista.
-
Apunta’t aquí a la Jornada sobre endometriosi al TecnoCampus
Des de les 9.30h del matí i fins les 13.30h s’organitzarà una taula rodona, conferències i ponències de diferents especialistes per a poder acostar la realitat de l’endometriosi al públic assistent i poder donar visibilitat a una malaltia molt més present del que ens pensem i que moltes vegades no està diagnosticada per falta de coneixements o recursos sanitaris.
Les jornades estaran protagonitzades per especialistes de diversos camps relatius a aquesta a la malaltia, especialment en l’àmbit de la ginecologia, i que formen part dels equips de professionals de FecunMed, CGO, Eugin Barcelona, Hospital Trias i Pujol, Hospital de Mataró i Hospital Clínic del Maresme- Grup Creu Groga.
Pots consultar aquí l’ordre del dia i els ponents que prendran part a la jornada:
Fecunmed, reproducció assistida a prop de casa
FecunMed, co-organitzador de l’acte, es dedica des de 2001 a l’assistència sanitària en el camp de la reproducció assistida, i ofereix tots els tractaments més avançats que es poden precisar en aquest àmbit. El centre destaca pel seu tracte proper als pacients, adequant-se a les seves necessitats, alhora que es en la medicina reproductiva més avançada. Està present a Mataró, a més d’altres ciutats Catalunya com Granollers, Manresa, Vic, Sabadell, Terrassa i Sant Cugat.
Impulsat pels socis fundadors, el doctor Xavier Saura (ginecòleg i metge especialista en reproducció assistida) i Rafel Buscà (embriòleg), FecunMed impulsa a Mataró aquesta segona jornada divulgativa en el seu camp. La primera, sobre la preservació de la fertilitat, es va celebrar al 2019 amb gran concurrència.
Comentaris (1)