L'atenció primària acumula cues i no pot atendre tot el que atenia, en alguns casos
L'atenció primària acumula cues i no pot atendre tot el que atenia, en alguns casos

Redacció

Els 68% de les cites d'atenció primària triguen més de 48 hores a ser ateses

Més de 2 de cada 3 cites d'atenció primària han d'esperar més de 48 hores a Catalunya, segons denuncia un informe d'Amnistia Internacional

banner clinica issa
 

Amnistia Internacional ha denunciat que el 67,7% de les cites d'atenció primària han d'esperar més de 48 hores per ser ateses a Catalunya. Aquest és el percentatge del 2023 i mostra un empitjorament respecte al 2022, quan era del 61%, mentre que el 2019, abans de la pandèmia, era del 63,5%. D'altra banda, l'informe de l'organització mostra també que la despesa pública en atenció primària ha baixat un 4% entre el 2009 i el 2022 a Catalunya. Tot i això, en termes generals la despesa sanitària pública total va pujar a Catalunya un 8% en el mateix període.

L'informe revela que la situació d'espera a l'atenció primària és similar arreu dels territoris espanyols. La mitjana un cop superades les 48 hores superava els nou dies, quan el 2018 eren quatre. En el cas de Catalunya, la mitjana de dies d'espera addicional per a les cites no ateses en 48 hores era de 12,1 dies el 2023. De fet, el 44,5% de les cites s'atenien superats els set dies a Catalunya.

AI acusa Espanya d'incomplir obligacions internacionals

Davant d'aquestes xifres, Amnistia Internacional ha afirmat que Espanya "incompleix les seves obligacions internacionals pel que fa al dret a la salut". Per això, ha exigit al govern central, però també a les comunitats autònomes, adoptar una estratègia de reforç del sistema de salut prioritzant l'atenció primària. També ha demanat avaluar el pla d'acció d'atenció primària i comunitària 2022-2023 i adoptar-ne un de nou aquest any, incrementar la inversió per reforçar les plantilles, millorar les infraestructures i els recursos materials, reduir els temps d'espera per aconseguir atendre les cites no urgents en un màxim de dos dies i garantir una autèntica consulta i participació del sector professional sanitari i de la població afectada per tenir en compte les seves propostes en el disseny de l'estratègia de reforç.


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris (4)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive