Begudes vegetals
Begudes vegetals

Alerta de l'OMS sobre el risc de prendre begudes vegetals en lloc de llet

El consum de productes lactis ha anat disminuint progressivament a Europa central i occidental, substituït per alternatives vegetals com les begudes de soja, civada o ametlla

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha emès una alerta sobre els riscos per a la salut associats al consum creixent de begudes vegetals en lloc de llet a Europa. Segons un informe conjunt amb la Xarxa Global de Iode (IGN), aquesta tendència està contribuint a una deficiència de iode entre adolescents i adults, especialment en dones embarassades i nens, per als quals la llet i els productes lactis són fonts essencials d'aquest nutrient.

El consum de productes lactis ha anat disminuint progressivament a Europa central i occidental, substituït per alternatives vegetals com les begudes de soja, civada o ametlla. Aquesta tendència, segons l'OMS, està provocant una ingesta insuficient de iode. Molts països d'aquesta regió depenen de la llet com a font principal de iode, gràcies al fet que molts pinsos i suplements per a animals estan enriquits amb aquest mineral per millorar la salut del bestiar i augmentar els rendiments de llet.

La ingesta adequada de iode és crucial durant l'embaràs, ja que contribueix al desenvolupament del cervell fetal. El doctor Hans Kluge, director regional de l'OMS per a Europa, subratlla que "especialment als països que depenen de la llet com a font de iode, la majoria de les alternatives làcties no en contenen". A més, Kluge recorda que "les dones ja tenen un risc més elevat de deficiència de iode i de malalties de la tiroide que els homes".

Una de les principals estratègies per garantir una ingesta adequada de iode a Europa és la iodació de la sal. No obstant això, els canvis en la dieta i l'estil de vida estan complicant aquest objectiu. S'estima que entre el 70 i el 80% del consum total de la dieta occidental prové d'aliments processats i menjars fora de casa. Estudis recents indiquen que, a Alemanya, només el 9% de la sal en productes processats és iodada, mentre que a Suïssa aquest percentatge és del 34%. Per aquest motiu, l'OMS recomana implementar polítiques que obliguin a utilitzar sal iodada en aquests aliments.

Desconeixement sobre la deficiència de iode

El doctor Werner Schultink, director executiu d'IGN, denuncia el desconeixement generalitzat sobre les conseqüències de la deficiència de iode tant entre el públic com entre les autoritats sanitàries, els professionals de la salut i els productors d'aliments. Schultink alerta sobre "l'impacte important que té en la salut de la població i l'economia".

La deficiència de iode està associada a un augment en la freqüència de trastorns de tiroides, com l'hipertiroïdisme, que poden provocar arrítmies cardíaques, osteoporosi i deteriorament cognitiu. Aquestes afeccions són prevenibles si es manté una ingesta adequada de iode. La disminució del consum de productes lactis i la seva substitució per alternatives vegetals no enriquides amb iode pot agreujar aquest problema de salut pública.

L'alerta de l'OMS posa de manifest la necessitat urgent de conscienciar la població sobre els riscos de substituir la llet per begudes vegetals sense una compensació adequada de iode. Les polítiques alimentàries han de reflectir aquesta preocupació, promovent l'ús de sal iodada en aliments processats i garantint que les alternatives vegetals siguin també enriquides amb iode. Només així es podrà assegurar una salut òptima per a tota la població, especialment per a les dones embarassades i els nens, que són els més vulnerables a les conseqüències de la deficiència de iode.

Font: ccma.cat/324

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive