Atenció: el càncer de pell és el que creix més ràpidament
Atenció: el càncer de pell és el que creix més ràpidament

Atenció: el càncer de pell és el que creix més ràpidament

El càncer de pell és actualment el tipus de càncer més prevenible, però també el que està creixent més ràpidament en els darrers anys

El càncer de pell és actualment el tipus de càncer més prevenible, però també el que està creixent més ràpidament en els darrers anys. Segons l'Observatori del Càncer de l’Associació Contra el Càncer, a Catalunya es van diagnosticar 3.232 casos de càncer de pell l'any 2023. Aquesta malaltia es veu impulsada principalment per l'excés d'exposició solar, la qual cosa fa que la protecció solar sigui essencial des de la infància, ja que la pell té memòria.

A nivell mundial, l'Organització Mundial de la Salut ha destacat que els casos de càncer de pell estan creixent més ràpidament que qualsevol altre tipus de càncer. A Espanya, l’Observatori del Càncer estima que es van diagnosticar un total de 20.392 nous casos de càncer de pell el 2023, representant una mica més del 8% del total dels càncers diagnosticats aquell any. A Catalunya, la incidència s’espera que augmenti fins als 4.992 casos nous per al 2035.

La pell és l'òrgan més gran del cos i les seves funcions són fonamentals per a la nostra salut. El càncer de pell es produeix pel creixement anormal i descontrolat de les cèl·lules cutànies, alterades per la radiació ultraviolada (UV), ja sigui de la llum solar o de fonts artificials. Per aquesta raó, aquest tipus de càncer es manifesta amb més freqüència a les zones de la pell exposades al sol.

Segons dades de l'Associació Espanyola de Dermatologia i Venereologia, els casos de càncer de pell han augmentat aproximadament un 40% en els darrers anys. Malgrat això, el càncer de pell és el tumor més prevenible i, quan es detecta i tracta a temps, té un bon pronòstic. Per aquest motiu, des de l'Associació Contra el Càncer es subratlla la importància de mesures de prevenció com evitar l'exposició solar intensa, protegir-se la pell i aplicar cremes fotoprotectores, així com consultar amb el dermatòleg davant qualsevol alteració.

Mesures de protecció i autoexploració

Les persones considerades de risc inclouen nens, esportistes, treballadors exposats a activitats a l'aire lliure i persones amb malalties o tractaments que les fan especialment sensibles a la radiació UV. Entre les mesures de protecció recomanades hi ha l'ús de protector solar adequat al fototip de pell abans d'exposar-se al sol, evitar estar al sol durant períodes prolongats i especialment en les hores centrals del dia (entre les 12 i les 16 hores), utilitzar roba de protecció, barrets i ulleres quan es faci activitat a l'aire lliure, i evitar l'ús d'aparells de bronzejat, els quals han de ser prohibits en menors de 18 anys.

A més, una altra forma clau de detecció precoç és realitzar autoexploracions periòdiques de la pell seguint la “Regla ABCDE”. Aquesta regla ajuda a distingir una piga normal d'un melanoma: A d'Asimetria, B de vores irregulars, C de Color (diversos colors en la lesió), D de diàmetre (quan la piga mesura més de 6 mil·límetres o augmenta de mida), i E d'evolució (si la piga experimenta canvis de mida o forma).

En conclusió, la prevenció i la vigilància són fonamentals per combatre l'augment del càncer de pell a Catalunya. La protecció solar i les autoexploracions regulars poden salvar vides en la lluita contra aquesta malaltia cada vegada més prevalent.

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive