En les darreres setmanes, la incidència de casos de Covid-19 i els ingressos hospitalaris relacionats amb el virus han experimentat un augment significatiu a Catalunya. Entre el 10 i el 16 de juny, es van diagnosticar a l’atenció primària 45 casos de Covid-19, un nivell similar al registrat el passat mes de gener, amb una taxa de 91 casos per 100.000 habitants. Aquest augment ha posat de manifest la necessitat de mantenir la vigilància i les mesures de prevenció, especialment durant els mesos d’estiu.
Pel que fa als ingressos hospitalaris, les dades mostren un increment preocupant. Actualment, hi ha 294 persones ingressades en llits convencionals, 79 més que la setmana anterior, i 9 pacients en unitats de cures intensives (UCI). Aquest increment suposa una pressió addicional per al sistema sanitari català, que ha de fer front a una nova onada de contagis en un període tradicionalment marcat per una menor activitat hospitalària.
Segons les dades del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya (SIVIC), aquesta tendència a l’alça de la incidència durant l’estiu ja es va registrar l’any 2023, quan es va arribar a un pic màxim de 496 casos per 100.000 habitants en la primera setmana de setembre. Aquest patró sembla repetir-se, indicant que els mesos d’estiu poden comportar un risc elevat de transmissió del virus.
Un altre aspecte destacable és que la Covid-19 representa el 22,5% de les mostres analitzades entre el 10 i el 16 de juny. La variant JN.1 és la predominant, amb el 93,6% dels casos, destacant especialment el subgrup derivat conegut com a FLIRT. Aquesta variant es va detectar per primera vegada a Catalunya la primera setmana de març i ha anat augmentant progressivament en proporció. La presència dominant d’aquesta variant podria explicar, en part, l’increment en el nombre de casos i ingressos hospitalaris.
En la població pediàtrica, les dades també mostren un augment en la positivitat dels multitests per a la Covid-19, amb una prevalença del 14,9%. Això indica que el virus està circulant de manera significativa entre els infants, fet que requereix una atenció especial per part de les autoritats sanitàries i els pares.
Mesures i recomanacions
Davant d’aquesta situació, és essencial reforçar les mesures de prevenció per controlar la transmissió del virus. Les autoritats sanitàries recomanen continuar amb les pràctiques de higiene, com ara el rentat freqüent de mans, l’ús de mascaretes en espais tancats o amb aglomeracions, i mantenir la ventilació adequada dels espais interiors. A més, es fa una crida a la població perquè completi la pauta de vacunació i rebi les dosis de reforç si encara no ho ha fet, ja que la vacunació continua sent una de les eines més efectives per reduir la gravetat de la malaltia i prevenir els ingressos hospitalaris.
Comentaris