És molt probable que si t'han fet una anàlisi de sang recentment t’hagi sortit la vitamina D baixa. No és un motiu per espantar-se, ja que és una cosa molt comú i, de fet, al nostre país s'estima que un 60% dels adults i prop d'un 80% dels ancians té dèficit d'aquesta vitamina. Heu de saber que la vitamina D es sintetitza a través de la pell i només una petita part prové de la dieta. A Espanya, tot i ser un país amb molt de sol cada any, darrerament s'ha detectat un dèficit creixent d'aquesta vitamina causat, principalment, per l'escassa exposició solar que tenim diàriament.
Per tot això, aquí us explicarem tot el que heu de saber al respecte, a més de possibles remeis i canvis en la nostra rutina que podem dur a terme per a incrementar el nostre nivell de vitamina D en sang.
La Vitamina D és clau per a molts motius, així que poder-ne millorar els índex val la pena. Aquí tenim alguns articles rellevants:
- Per què baixa la Vitamina D
- Quines fruites i verdures tenen Vitamina D
- Aliments rics en Vitamina D
- Vitamina D i nadons, què cal saber
Símptomes i riscos de tenir dèficit de Vitamina D
Els símptomes del dèficit de vitamina D no sempre es manifesten de forma tangible. Tot i això, en algunes ocasions la falta d'aquest tipus de vitamina pot produir cansament, dolor o debilitat muscular, sobretot a la part inferior de l'esquena i als malucs. Aquests símptomes només apareixen quan els nivells es mantenen molt baixos durant molt de temps. Quan arribem a aquests límits, és important consultar al nostre metge per a poder determinar si aquest malestar es pot atribuir o no a un dèficit de vitamina D.
Les persones que tenen un major risc de patir aquest dèficit de vitamina D són les que pateixen malalties que provoquen la seva mala absorció. Exemples d’això són persones celíaques, les que prenen medicaments com corticoides, les que tenen sobrepès, les que pateixen insuficiència renal o les embarassades, entre d'altres. Els ancians i els nens petits també són població de risc perquè la gent gran sol sortir menys de casa i, en el cas dels menors, solen anar més protegits dels raigs solars.
Tractament i consells
Diversos estudis professionals han demostrat que el tractament del dèficit de vitamina D en persones grans disminueix el risc de fractures i de caigudes al que estan sotmesos. No obstant això, no hi ha proves de que corregir el dèficit de vitamina D millori o previngui altres alteracions de la salut, de manera que ha de ser el metge qui decideixi quin tractament s'ha d'establir en cada cas i de forma individual per a cada pacient.
El que sí podem fer és canviar diversos paràmetres i rutines que tenim per a poder assegurar-nos de rebre més raigs de sol i així incrementar la vitamina D que tenim en sang:
- Sol: prendre el sol ajuda a que el cos sintetitzi vitamina D. Això sí: hem de tenir en compte que l'exposició al sol ha de ser controlada.
- Dieta: la vitamina D està present en alguns aliments com són els peixos grassos (salmó, arengada i verat, per exemple), el rovell dels ous i la carn, entre d’altres.
- Suplements de vitamina D: hi ha preparats amb prescripció mèdica que podem prendre des de diàriament fins a mensualment.
Font: Kernpharma
Comentaris