S’ha de procurar menjar de forma sana i equilibrada, però no sempre és possible fer-ho. Des de ben petits estem sotmesos a un ritme d’àpats excessiu i depenent de com sigui el nostre metabolisme i de la quantitat d’exercici que fem, no podem processar de forma correcta tot el que mengem, fet que acaba causant un inevitable augment de pes.
A més, altres trastorns com és el de l’ansietat poden causar un augment poc sa de l’apetit, que alhora ens pot portar més problemes de salut. Per aquest motiu, a continuació us oferim una sèrie de consells per tractar de reduir aquesta fam desmesurada que ens pot venir en determinats períodes en els que no ens trobem bé del tot.
Com combatre l'ansietat per menjar
Per començar, cal identificar correctament si la fam que tenim prové d’una font natural o bé és producte de l’ansietat. Mentre que les ganes de menjar normalment ens venen de forma gradual i poc a poc, si patim ansietat sentirem una forta i sobtada necessitat d’alimentar-nos. D’altra banda, la sensació de fam producte de l’ansietat la sentim provinent del pit i la gola, mentre que la “normal” es concentra a l’estómac. A més, la “fam emocional” sol demanar al nostre cos un aliment en concret, com si es tractés d’un antull, i no sol desaparèixer tot i que mengem i la satisfem al moment.
Un cop que aprenem a identificar quan ens ve l’ansietat per menjar podrem començar a aplicar una sèrie de consells per evitar-la. Us deixem uns quants per aquí, però al final dependrà en gran mesura del que ens serveixi millor a cadascun de nosaltres en cada cas:
- Buscar una recompensa que no estigui relacionada amb el menjar: com per exemple una activitat que ens tranquil·litzi i faci feliços com sortir a passejar, llegir, meditar...
- Mantenir-nos hidratats: per omplir l’estómac de líquids com aigua, té i infusions naturals (que alhora ens poden ajudar a relaxar-nos).
- Fraccionar la nostra dieta per menjar cada tres o quatre hores i evitar així el patir fam durant el dia i a les hores que no tenim cap àpat programat.
- Reduir la quantitat de sucre i aliments amb productes additius que ingerim (com patates fregides de bossa, per exemple) que mengem, ja que poden crear una lleugera addició i produir una necessitat en el nostre cervell, més difícil de controlar quan patim ansietat.
- Descansar correctament: ja que dormir poc ens pot conduir a un desequilibri hormonal que intervingui en la sensació de fam.
- Evitar les dietes restrictives: com la keto, per exemple, ja que solen produir carències i fam excessiva difícil de controlar en els períodes d’ansietat.
- Practicar exercici físic: per poder relaxar el nostre cos i la nostra ment i mantenir-nos ocupats. Així, no pensarem tant en menjar i podrem portar una vida més saludable.
Comentaris