Com tenir cura de les orelles
Com tenir cura de les orelles

Com cuidar les orelles per evitar infeccions ara que arriba el bon temps

La premissa principal és que la neteja de les orelles ha de ser simple i senzilla, cosa que significa evitar productes especials i bastonets

Amb l’arribada de l’estiu i les pujades de temperatura, molts de nosaltres ens submergim en piscines i platges per refrescar-nos. Aquesta pràctica, tot i ser molt agradable, pot provocar l'entrada d’aigua a les orelles, la qual cosa incrementa els casos de taps de cera, infeccions i altres lesions lleus. Però, com podem mantenir una bona higiene auditiva i evitar aquests problemes?

La premissa principal és que la neteja de l’orella externa ha de ser "simple i senzilla", segons el doctor Albert Pujol, del Servei d'Otorinolaringologia de l'Hospital de Sant Pau. Això significa evitar productes especials i bastonets. N’hi ha prou amb l’aigua i sabó que arriba a les orelles durant la dutxa.

Els bastonets, en particular, poden ser perillosos. Molts otorrinolaringòlegs no els recomanen perquè sovint empenyen el cerumen cap a dins del conducte auditiu, la qual cosa pot ser contraproduent. En el pitjor dels casos, l’ús incorrecte dels bastonets pot causar infeccions o fins i tot petites perforacions al timpà. Per netejar els plecs exteriors de l’orella (el pavelló auricular), es pot utilitzar una tovallola o un mocador.

Taps de cera: es poden evitar?

El nostre conducte auditiu expulsa cera de manera espontània, un procés essencial per protegir la flora bacteriana interna. Tot i això, algunes persones generen més cera que d’altres i tendeixen a tenir taps. Això depèn de factors personals i no és previsible ni evitable.

A l’estiu, quan ens banyem al mar o a la piscina, l’aigua pot ser absorbida per la cera, augmentant el seu volum i provocant taponaments. La majoria de vegades, les gotes d’aigua acabaran sortint pel conducte o evaporant-se. Si la sensació de taponament persisteix l'endemà, cal anar al centre d’atenció primària o a un especialista.

Higiene auditiva per als infants

Una bona higiene auditiva és tan important per als adults com per als infants. "Els hem de fer la mateixa neteja que ens fem els grans", diu el doctor Pujol. Això implica fregar amb cura el pavelló auricular amb una tovallola o una gasa, sense apropar-se al conducte auditiu. Els pares no s'han de preocupar si veuen cera a les orelles dels seus fills; només cal actuar si la criatura nota una obstrucció o no hi sent bé.

Intercanviar auriculars, una pràctica a evitar

Compartir auriculars, especialment els que s’introdueixen dins l’orella, pot ser una pràctica de risc. Cadascú té una flora bacteriana única que viu dins la cera. Quan es comparteixen auriculars, es poden intercanviar bacteris, cosa que pot provocar infeccions com l’otitis externa. Per prevenir-ho, cal netejar els auriculars abans de deixar-los a algú altre, utilitzant un drap humit o una mica d’alcohol etílic.

A més, escoltar música a un volum massa alt pot causar pèrdua d’oïda precoç. Es calcula que més de mil milions de persones d’entre 12 i 35 anys estan en risc de pèrdua auditiva.

Font: ccma.cat

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive