imatge d'arxiu sobre vacunes
imatge d'arxiu sobre vacunes

Crear vacunes contra el càncer de fetge, més a prop

Els avenços en el camp del càncer de fetge són molt interessants gràcies a unes microproteïnes.

Un descobriment recent ha identificat unes microproteïnes en tumors de fetge que podrien revolucionar el desenvolupament de noves vacunes contra el càncer. Tot i la seva mida reduïda, aquestes microproteïnes podrien ser claus per a nous tractaments d'immunoteràpia, proporcionant una nova esperança per als pacients amb càncer de fetge. Ho expliquen al 3/24. En un exhaustiu estudi, es van analitzar dades tumorals i de teixit sa de més de cent pacients. Aquest procés va involucrar l'ús de tècniques computacionals avançades i experiments de laboratori, permetent la identificació de microproteïnes que prèviament eren difícils de detectar. Segons Mar Albà, investigadora ICREA de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, "aquestes microproteïnes no s'havien estudiat abans perquè eren difícils de detectar. Ara tenim tecnologies noves de seqüenciació que ens permeten veure-les, les podem estudiar i veiem que realment són rellevants."

Un equip internacional

El treball ha estat liderat pel grup de Genòmica Evolutiva de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, en col·laboració amb el CIMA Universitat de Navarra i la Universitat Pompeu Fabra, i els resultats s'han publicat a la revista Science Advances. L'equip de l'Hospital del Mar inclou investigadors com Mar Albà, Marta E. Camarena, Robert Castelo i Júlia Perera-Bel.

La immunoteràpia contra el càncer es basa en la capacitat del sistema immunitari de reconèixer i destruir cèl·lules canceroses. No obstant això, els tumors de fetge presenten poques mutacions espontànies, que són l'objectiu principal de la immunoteràpia. Per això, la identificació de noves dianes com aquestes microproteïnes és crucial.

Implicacions pràctiques

En declaracions al 324 de Televisió de Catalunya, Marta E. Camarena, investigadora predoctoral, diu que "aquestes proteïnes existeixen i estan exclusivament presents en el tumor. De manera que atacaríem només el tumor, reduint-lo o fins i tot fent-lo desaparèixer, i no atacaríem la resta de cèl·lules normals o sanes." Aquest descobriment permetria desenvolupar vacunes que estimularien el sistema immunitari a reconèixer i destruir les cèl·lules tumorals sense danyar les cèl·lules sanes.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive