El tancament de l'Hospital sociosanitari de Sant Jaume de Mataró, que s'ha hagut d'efectuar aquest 2024 d'urgència per incompliment de normatives de l'edifici, ha suposat un maldecap enorme a l'hora de trobar una solució per als pacients que hi estaven hospitalitzats. Un total de 76, la majoria persones grans i en situació de fragilitat i de dependència, per als quals no era fàcil trobar una solució, tenint en compte que el nou hospital sociosanitari de Mataró, tan anhelat, no serà una realitat fins a finals de 2027.
Finalment, després de mesos de treball, el Consorci Sanitari del Maresme ha presentat aquest dijous, dia 3, la solució al trasllat de l'hospitalització. S'han pogut evitar alternatives que no convencien ni a les famílies ni als professionals, com ara la derivació a centres de fora de Mataró o inclús del Maresme. Per resoldre-ho, s'han habilitat tres dispositius diferents, segons les necessitats de cada pacient. Per una banda, es potenciarà l'atenció domiciliària per a persones d'edat avançada amb malalties agudes. En segon lloc, s'ha arribat a un acord amb una clínica privada, Hèstia, amb seu a l'edifici de l'antiga Aliança de Mataró, per acollir 28 llits de pacients de psicogeriatria. I en tercer lloc, l'Hospital de Mataró s'ha reorganitzat per sumar 20 nous llits per a pacients en convalescència.
"Va ser un daltabaix, però des de llavors s'ha fet una feina molt intensa i positiva", ha afirmat el director gerent del Consorci Sanitari, Rafael Lledó, que ha detallat que durant aquests mesos s'han explorat fins a 32 opcions dins de la comarca -des d'hotels a residències privades o centres de salut mental- fins trobar la solució per a la qüestió assistencial. Aquesta passa per les següents tres vies, per les quals es distribueixen els actuals 76 pacients.
Ingrés a domicili
De la crisi, com sol passar, n'ha sortit una oportunitat. Davant la necessitat de trobar una alternativa d'hospitalització, el Consorci Sanitari ha accelerat la via de l'atenció intermèdia a domicili. És a dir, pacients ingressats a casa seva. Un projecte que a Catalunya té pocs precedents (només l'hospital Pere Virgili de Barcelona ho està aplicant a gran escala) i que en el cas de Mataró i el Maresme central s'implementarà en persones d'edat avançada amb malalties agudes o cròniques
El director de Planificació i Qualitat del Consorci, Andreu Aloy, ha explicat que el pacient tipus és "d'edat avançada, amb malalties cròniques, situació de fragilitat i símptomes geriàtrics com ara demència o desorientació, però que no tenen malalties agudes sinó que necessiten, principalment, cures d'infermeria, rehabilitació i fisioteràpia". Un seguit de situacions que es poden controlar amb el pacient ingressat al seu propi domicili, a través d'un equip multidisciplinar format per un metge, tres infermeres, una treballadora social, un fisioterapeuta i una terapeuta ocupacional.
Des del Consorci destaquen que aquesta és una opció voluntària, d'acord amb el pacient o bé amb la seva família, sempre i quan es compleixin un seguit de condicions. A banda de la tipologia del pacient especificada abans, també cal tenir present que tingui un cuidador qualificat com a vàlid, que el seu habitatge sigui plenament accessible per als equips mèdics, i que es trobi en un radi de 30 quilòmetres, incloent aproximadament l'àrea que abasta de Premià fins a Dosrius i Arenys. Actualment el servei està dimensionat per a 15 pacients, però l'objectiu és ampliar-lo per arribar a 30.
Acord amb una clínica privada
Hèstia Maresme, que té la seu a l'edifici de l'antiga clínica l'Aliança al carrer Lepant de Mataró, acollirà un total de 28 llits per a pacients de psicogeriatria fins ara ingressats a l'Hospital de Sant Jaume. Es tracta d'un sociosanitari de titularitat privada que ha estat L'adjudicatari d'un concurs, a partir del qual cedeix al Consorci Sanitari part dels seus espais durant els propers 3 anys, fins que no es construeixi el nou hospital d'atenció intermèdia davant l'actual Hospital de Mataró. D'aquesta manera, s'ha aconseguit evitar la derivació de pacients a altres punts de la comarca o inclús de fora de la mateixa, quelcom que es temia com a inevitable ara fa uns mesos. El trasllat ja s'ha realitzat a finals de setembre.
A l'Hospital de Mataró
La tercera via per redistribuir els pacients de Sant Jaume és la més òbvia de totes: adequar una part de l'Hospital de Mataró. El centre sanitari s'ha reorganitzat per afegir una vintena de llits de cara a acollir aquells pacients d'edat avançada que estiguin convalescents i necessitin una estada per acabar de recuperar-se d'una patologia o intervenció quirúrgica. Des de l'Hospital apunten que aquesta reorganització s'ha pogut fer mantenint els llits d'ingrés per a la resta de pacients.
Sant Jaume manté els serveis ambulatoris
L'antic Hospital de Sant Jaume no podia seguir com a unitat d'ingrés degut als seus problemes per adequar-se a la normativa vigent, però sí que ho pot fer com a hospital de dia adequant-se amb un seguit d'obres. Per aquest motiu, mantindrà els serveis ambulatoris que no requereixen hospitalització, com ara les consultes externes, l'atenció a les persones discapacitades o el servei de valoració a la dependència. Els treballs de remodelació serviran per adequar la planta baixa de l'immoble, on es concentraran totes les activitats.
El nou sociosanitari, d'aquí a tres anys
Aquest seguit de solucions s'hauran d'implementar com a mínim durant tres anys. Si tot va bé, a finals de 2027 ja estarà construït el nou Hospital d'Atenció Intermèdia de Mataró (HAI), l'anhelat substitut del Sant Jaume, que es farà a uns terrenys adjacents a l'Hospital de Mataró (on actualment hi ha l'aparcament en superfície). Ja hi ha guanyador de la licitació del projecte, i les obres s'adjudicaran durant aquest trimestre. Tindrà 244 llits i 72 places d'hospital de dia, convertint-se en un dels més grans d'aquestes característiques a Catalunya
Comentaris (11)