El Govern ha aprovat aquest dimarts el Pacte Català contra les Violències Masclistes, un acord per al consens entre agents polítics, socials i sindicals per "blindar" les polítiques de les institucions però també de la societat civil per erradicar aquest tipus de violències. En aquest marc, ha aprovat 32 mesures concretes, impulsades pel Departament d'Igualtat i Feminismes, i que aborden situacions en l'àmbit privat, la salut, la cultura, l'oci o l'esport, entre d'altres. Entre les noves mesures, hi ha l'obertura de quatre nous Serveis d'Intervenció Especialitzada (SIE), un a cada demarcació, que oferiran atenció i acompanyament les 24 hores, incloent l'atenció virtual, segons ha explicat la portaveu del Govern, Sílvia Paneque.
La consellera ha afirmat que les violències masclistes afecten els drets fonamentals i per això ha defensat que cal "no només un impuls polític sinó un gran consens social, institucional i polític que acompanyi el desplegament del pacte".
Els quatre SIE se sumaran als disset ja existents. Està previst que l'ampliació continuï al llarg dels anys de manera esgraonada, fins garantir l'atenció integral i l'equitat territorial. A més, s'obrirà un SIE en violències digitals, que acompanyarà amb professionals especialitzades les dones que ho necessitin. També assessorarà altres professionals de la xarxa d'atenció a les violències masclistes.
Una altra línia d'actuació és la creació de serveis i recursos d'atenció especialitzada i acompanyament a totes les dones joves i adultes i els seus fills víctimes i supervivents per als casos de violències més invisibles, com la mutilació genital femenina, els matrimonis forçats i el tràfic d'éssers humans.
El Govern vol també promoure nous models de masculinitats antimasclistes i igualitaris i impulsarà accions contra la violència vicària, per tenir més detall de com funciona, així com de la realitat de l'aplicació de formes anàlogues a la falsa síndrome d'alienació parental, l'ús i els efectes de la figura del coordinador parental o la revisió del sistema de custòdies comparties.
Comissaria de la Dona
El Govern ha concretat també la creació de la Comissaria de la Dona per a l'abordatge integral de la violència de gènere i les agressions sexuals, que la consellera d'Interior, Núria Parlon, ja havia anunciat. Aquesta comissaria ha de permetre un seguiment de les denúncies i l'acompanyament de les víctimes.
També es dissenyaran els nous equipaments judicials i es replantejaran els existents amb la idea de posar les víctimes i els seus fills al centre, garantint circuits separats per a agressors i víctimes. A més, s'aposta per digitalitzar els jutjats i es dissenyaran i executaran programes preventius del suïcidi de dones ingressades en centres penitenciaris, prèvia identificació dels factors de risc.
Pla de formació i sensibilització
En l'àmbit educatiu, l'executiu té previst continuar desplegant la figura del coordinador de coeducació convivència i benestar de l'alumnat (COCOBE) i també reforçar la Unitat de Suport a l'Alumnat en Situació de Violència.
En l'àmbit de la salut, es crearà un pla de formació transversal que asseguri la sensibilització i la capacitació de professionals del sistema de salut, inclosos els directius. A més, s'impulsaran accions d'atenció, prevenció i detecció precoç de les violències masclistes a escala comunitària en diferents col·lectius.
D'altra banda, s'aprovarà, difondrà i desplegarà el protocol d'atenció a la salut en situacions de violències masclistes i el protocol d'atenció a la salut en situació de violències sexuals. El Govern ha asseverat que s'adequaran els recursos per fer-ho efectiu.
A banda de salut, es desplegaran protocols guia per a la prevenció i l’abordatge de les violències masclistes en altres àmbits, com el sector audiovisual, en les activitats de cultura popular de caire festiu i en les arts escèniques i la música en viu. També s'actualitzaran els protocols i els documents sobre l'assetjament sexual i per raó de gènere en l'esport, i es crearà una comissió contra la violència masclista en espectacles esportius. Una altra previsió és presentar el primer informe del sistema universitari de Catalunya sobre el desplegament del protocol guia 2023.
En un altre àmbit, s'impulsarà la millora dels salaris de les professionals dels serveis i recursos d'atenció i acompanyament de les violències masclistes. També es dissenyaran programes de formació especialitzada a la xarxa de professionals que treballen en aquest àmbit.
En l'aspecte econòmic, l'executiu continuarà amb les subvencions a ens locals i entitats per continuar amb projectes de prevenció i sensibilització i també per a dur a terme projectes que millorin la inserció laboral de les dones en situació de violència masclista.
Declaració institucional del 25-N
Per últim, el Govern ha aprovat també la Declaració institucional amb motiu del 25-N, sota el títol 'Volem espais lliures i segurs, volem la implicació de tothom'. Aquest se centra a denunciar les violències masclistes en l'espai públic, tant les molt greus i penalitzades com les quotidianes. Aquestes es poden donar per exemple en equipaments, comerços o transports i el manifest destaca que són una de les expressions més greus de la desigualtat de gènere i una realitat que afecta les dones i noies, sovint invisibilitzada i normalitzada.
La declaració la signen les institucions polítiques del país -Generalitat, administracions supramunicipals i locals i entitats municipalistes-, que es comprometen a "dedicar tots els esforços i recursos necessaris per garantir que els espais siguin segurs i les vides de les dones siguin lliures".
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris