Què he de tenir clar si sospito que el meu fill té Covid
Què he de tenir clar si sospito que el meu fill té Covid

Què he de tenir clar si sospito que el meu fill té Covid

Repassem les 10 normes que he de tenir present davant dels primers positius entre la canalla

Ja s’ha superat a Mataró, com a la resta de Catalunya, la primera setmana de curs i famílies, personal docent i alumnes mantenen l’activitat lectiva en un context d’avanç de la Covid-19, prioritzant el servei i sabent que els casos de positius concrets i grups en quarantena ja s’han donat i se seguiran donant. Per això és important saber com actuar davant la sospita que el teu fill pugui tenir Covid-19. Com cal actuar? Te’n donem 10 claus.

  1. És normal que creixin els casos.
    En primer lloc, convé no atabalar-se per les notícies, que es fan ressò d’una evidència. Ha començat el curs, això implica més moviment, presència, espais compartits, transport. També vol dir moltes més proves PCR a un col·lectiu, l’estudiantil, que en molts casos havia quedat fora del radar i dels controls fets. És normal que creixin els casos perquè s’estan efectuant més proves. No ens hi hem d’alarmar.
     
  2.  La importància dels símptomes.
    Aquest és segurament el punt més important com a pares, on recau la nostra responsabilitat. L’observació de la simptomatologia de la Covid-19 fora de les escoles correspon a les famílies. Hem d’estar més a sobre dels fills i sobretot estar atents a si n’apareix una de sola. No és cert que s’hagin de col·leccionar diverses de les ja conegudes: a la mínima manifestació de possibilitat, siguem cauts. Quins són els símptomes: Febre per sobre del 37,5, tos seca, dificultat respiratòria, mal de coll o refredat nasal, dolor muscular, mal de cap, fatiga, mal de panxa, vòmits, diarrea o pèrdua d'olfacte o gust.
     
  3. Si el meu fill té símptomes. Com he d’actuar?
    Importantíssim: si a casa observem la presència d’algun dels símptomes, cal no anar a classe. Sobretot. I posar-se en contacte amb el CAP que ens correspon. Igualment, quan són els centres escolars els que detecten símptomes el que es fa és aïllar l'alumne en un espai definit de l'escola i s'avisa a la família perquè el vingui a buscar i se l’endugui al seu domicili.
     
  4. Qui és l’autoritat sanitària competent, en cas de positiu?
    En el moment en què hi ha un positiu, la gestió de tot el que es deriva passa a Salut. La competència és per tant de la Generalitat de Catalunya, que coordina com actuar. És important conèixer que els centres educatius són mers interlocutors que traslladen i executen ordres. Convé no atabalar-los i entre tota la comunitat educativa contribuir a gestionar possibles casos, que es donen i es donaran, amb naturalitat.  Sempre que hi ha un cas positiu, se n'assabenta el Servei de Vigilància Epidemiològica territorial. I serà aquest servei qui farà la intervenció de salut pública i contactarà amb el director del centre escolar per informar-lo que té un positiu. El director del centre serà l'encarregat de contactar amb les famílies.
     
  5. Qui, on i quan fa les PCR? 
    La prova PCR és una prova que ajuda al diagnòstic. Però abans de demanar una prova diagnòstica sempre hi ha la valoració del metge que decideix si aquell quadre clínic és compatible amb una sospita de Covid. Per tant estem en mans dels professionals del CAP. En els casos de delimitar contactes d’un positiu, s’opta per fer les proves PCR de forma coordinada en el mateix centre. La coordinació és clau i també no actuar en solitari: les instruccions són de no col·lapsar l’atenció primària. 
     
  6. Com s’ha d’actuar, en espera dels resultats?
    Els resultats de les proves PCR es poden demorar unes 24 hores i, la comunicació directa dels mateixos, algunes hores més. Davant la sospita d’un positiu proper, símptomes o estant en espera del resultat d'una PCR.  és molt important que l'infant es quedi a casa i no vagi a classe.
     
  7. Sóc pare d’un company del positiu. Què he de fer?
    Les famílies dels companys de l'infant que ha donat positiu han d'esperar a començar la quarantena quan rebin les indicacions que els donarà el director de l'escola. El departament de Salut, sempre que es pugui, desplaçarà una unitat mòbil per a fer les PCR al centre educatiu.Després de fer la PCR hauran d'aïllar-se a casa a l'espera del resultat. Després començaran una quarantena de 14 dies i els infants hauran de rebre indicacions per seguir el curs escolar, ja que no s'aturarà l'activitat lectiva.
     
  8. Qui ha de fer quarantena si hi ha un positiu?
    Aquesta darrera setmana, el 75% de les PCR les hem informat en un termini de 24 hores. En aquest període és molt important que l'infant es quedi a casa i no vagi a classe. Fins que arribin els resultats del cas sospitós, també s'han de quedar a casa els germans o germanes en edat escolar i també els pares que siguin personal docent d'escoles. Els pares que no treballin en un centre escolar tenen via lliure per anar a treballar. Amb PCR negativa, l'infant podrà tornar a l’escola quan hagi passat 24 hores sense símptomes.
     
  9. Qui es considera contacte directe d’un possible positiu?
    Tots els integrants d'un grup bombolla són contactes estrets entre ells. Fora del grup bombolla, també es consideren contactes estrets a l'escola aquells companys amb qui s'hagi compartit espai al menjador a menys de dos metres de distància sense mascareta, o els asseguts a dos seients de distància en el transport escolar o a les activitats extraescolars. En tots aquests casos, quan el contacte hagi estat en les 48 hores abans de l'inici dels primers símptomes en el cas positiu.
     
  10. Quan s’acaba la quarantena?
    Important. Després d'uns primers mesos en què la quarantena s'estipulava en 14 dies, la Generalitat de Catalunya ha rebaixat a 10 els dies de reclusió. És important, per cobrir totes les possibles etapes de desenvolupament del virus, arribar al còmput complet de dies ja que un contagiat pot, perfectament, que no se li manifesti el virus fins en les darreres jornades. No estan previstes proves PCR al final de la quarantena de grup, quan es recupera la normalitat lectiva.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive