Unes 350 persones van concentrar-se dijous, davant de l’Ajuntament de Mataró, fartes de la degradació de la sanitat pública. La Riera o el propi edifici consistorial respiren aire nadalenc però l’ànim de la protesta no tenia res de festiu. A la capital del Maresme hi ha sensació de fartanera, indignació davant la manca de recursos, personal i equipament del sistema sanitari públic mentre la sanitat privada no para de guanyar clients desesperats. La Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública convocava i adverteix que mantindrà el to de les mobilitzacions.
- La d’aquest 14 de desembre ha estat una de les concentracions sanitàries més importants dels darrers anys.
Del carrer al saló de sessions
La protesta sanitària per la dignificació de la sanitat pública anava en la línia de la campanya dels darrers mesos. Una marea que suma milers de signatures i que viu en el dia a dia de cada CAP`i cada centre hospitalari una acumulació de motius i greuges. Davant de l’Ajuntament es va llegir el manifest de la protesta, contundent tant en la crítica a la gestió dels governs i als seus incompliments com vehement en les exigències que es feien. Acte seguit la protesta va quasi monopolitzar l’Audiència Prèvia al Ple Municipal amb fins a tres intervencions de la Coordinadora en el Saló de Sessions i davant els regidors i regidores mataronins. Abans, diversos d’aquests electes com el propi alcalde s’havien personat a la protesta inicial.
- Dins del Saló de Sessions, la Coordinadora va ser molt crítica amb el ROM i la poca participació ciutadana, que van relacionar amb les promeses incomplertes de poder prendre part en òrgans del Consorci Sanitari del Maresme.
Les exigències
Tant en el manifest llegit a peu de carrer com en la intervenció adreçada al consistori, la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró i el Maresme va posar sobre la taula les següents exigències:
- Construcció ja del nou CAP de Cirera-Molins i de l’Hospital de Cures Intermèdies i l’ampliació del CAP de Rocafonda.
- Recuperar una atenció primària de qualitat, que sigui un servei de proximitat, accessible i sense llistes d’espera, amb la dotació del 25% del pressupost sanitari, garantint, a més, serveis de pediatria a cada CAP, odontologia amb cartera de serveis ampliada, fisioterapeuta, geriatria amb equips d’atenció a la cronicitat i atenció i prevenció en salut mental amb dotació de psicòlegs.
- Recursos suficients per a salut mental d’aguts, millorant la qualitat de l’atenció a tota la comarca.
- Plantilla adequada al CUAP de Mataró que pugui donar resposta a la demanda existent i futura.
- Reobertura dels consultoris locals tancats durant la pandèmia amb un servei suficient per a la demanda de cada localitat.
- Acabar d’una vegada amb l’infrafinançament crònic de l’Hospital de Mataró. Procedir a l’ampliació de personal, d’instal·lacions i de serveis necessaris per aconseguir una atenció hospitalària accessible i de qualitat
- Acabar amb la precarietat laboral del personal del servei de salut i dignificar les condicions laborals a totes i cadascunes de les categories professionals.
- Revertir les privatitzacions i augmentar la transparència en el sistema de salut, revisant la política de derivacions a la sanitat privada.
- Creació d’organismes de participació ciutadana a tot el sistema sanitari públic, amb taules de participació a cada ABS a l’Atenció Primària, participació de professionals i usuaris al Consell Rector del Consorci Sanitari del Maresme i creació ja del Consell de Participació del Sector Sanitari.
Comentaris (3)