Més tractaments per addiccions que mai a Catalunya
Més tractaments per addiccions que mai a Catalunya

Més tractaments per addiccions que mai a Catalunya

L'alcohol és el principal problema d'addicció que es troba en els resultats de 2023 a Catalunya.

L'any 2023 va marcar un nou rècord a Catalunya en la demanda de tractaments per a addiccions, amb més de 15.700 persones iniciant algun tipus de tractament. Aquesta és la xifra més alta registrada des que el Departament de Salut centralitza aquest servei.

L'alcohol va ser la substància que va generar més sol·licituds de tractament, amb un total de 6.555 persones, que representen gairebé la meitat dels casos. La cocaïna va ser la segona substància més freqüent, amb un 24% dels casos (3.492 persones), seguida del cànnabis amb 2.046 casos i l'heroïna amb 1.115 casos, aquesta última registrant un mínim històric. Les addiccions comportamentals, principalment al joc, van suposar 953 casos.

Segons la Generalitat, l'augment en la demanda de tractaments no reflecteix necessàriament un increment en les addiccions, sinó que indica una major accessibilitat als serveis de desintoxicació i un esforç més gran en la detecció i tractament de les persones afectades.

Perfil de les persones que busquen tractament

L'alcohol continua sent la droga principal que porta les persones a buscar tractament, amb el 44% dels casos. El perfil més comú és el d'un home de 47 anys de mitjana, amb tan sols un 28% de dones entre els afectats.

La cocaïna, que representa el 24% de les sol·licituds, afecta principalment homes d'entre 30 i 50 anys. El cànnabis, que suposa el 14% dels casos, té una afectació notable en menors de 25 anys, representant quatre de cada deu casos.

L'heroïna, amb un mínim històric del 7,5% dels casos, afecta principalment homes d'entre 40 i 50 anys, molts dels quals ja havien estat tractats prèviament. També s'ha observat una disminució en l'ús de la injecció com a forma de consum.

Altres substàncies i comportaments addictius

Entre altres substàncies, les benzodiazepines van generar 143 casos, les amfetamines 106 i les metamfetamines 169. El tabaquisme, que representa el 4% dels casos, sol afectar persones amb una addicció greu i patologies associades, amb la meitat de les afectades sent dones i la majoria d'entre 40 i 70 anys.

Des del 1987, el nombre de persones que inicien tractament per addiccions ha crescut exponencialment. Pel que fa al gènere, les dones són una minoria entre les persones ateses, especialment en els casos d'heroïna i cocaïna, on els homes quadruplicaven les dones. En substàncies com l'alcohol i el cànnabis, aquesta proporció es redueix a la meitat. Les dones ateses, però, presenten un consum diari més elevat que els homes.

Quant a l'edat, el 60% de les persones ateses tenen més de 40 anys. El cànnabis és la droga més comuna entre els joves, mentre que la cocaïna i l'alcohol predominen entre els 26 i els 40 anys, i el tabac és més freqüent entre els majors de 40.

La majoria de les persones ateses presenten característiques socioeconòmiques i laborals inferiors a la mitjana de la població.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive