Nos fàrmacs pel VIH
Nos fàrmacs pel VIH

Redacció

Els nous fàrmacs i l'inici precoç del tractament, claus per avançar cap a la curació de la sida

Un estudi recent liderat per IrsiCaixa ha analitzat les dades de prop de 900 pacients i ha identificat factors clau que podrien apropar-nos a la curació

image
 

L’avenç en el tractament del VIH és una història d’èxit en l’àmbit mèdic, però encara queda un llarg camí per aconseguir la cura definitiva. Un dels principals reptes és el reservori viral, és a dir, la quantitat de virus que es manté latent al cos malgrat la teràpia amb antiretrovirals. Aquesta persistència del virus impedeix la completa eradicació de la infecció i suposa un obstacle crucial en la lluita contra la sida.

Un estudi recent liderat per IrsiCaixa, publicat a Journal of Clinical Investigation, ha analitzat les dades de prop de 900 pacients i ha identificat factors clau que podrien apropar-nos a la curació. La recerca ha demostrat que el reservori viral és fins a quatre vegades menor en persones que van iniciar el tractament a partir del 2007. Aquesta disminució es deu tant a l'efectivitat dels nous fàrmacs com a l'inici precoç de la teràpia, segons la viròloga Maria Salgado, una de les autores de l'estudi.

Nous tractaments, un punt d'inflexió

El 2007 va marcar un abans i un després en la gestió del VIH. Amb la introducció dels inhibidors de la integrasa, un grup de fàrmacs que impedeixen la integració del virus en l’ADN de les cèl·lules, es va aconseguir una reducció significativa del reservori. Aquest avenç es va complementar amb noves guies clíniques que recomanaven començar el tractament immediatament després del diagnòstic.

Maria Salgado explica que "els pacients que es van començar a tractar després de 2007 tenen un reservori molt més baix, i això es deu, en gran part, a la combinació d’aquests nous fàrmacs amb una detecció i intervenció precoç". Avui dia, gairebé tots els tractaments de primera línia inclouen inhibidors de la integrasa, excepte en casos excepcionals.

Un sistema immunitari més fort

A més de reduir el reservori viral, el tractament precoç també contribueix a mantenir un sistema immunitari més robust. Segons Salgado, els pacients tractats recentment tenen un millor recompte de limfòcits CD4, una mesura crucial per determinar l’estat del sistema immunitari. Aquest nivell més alt de CD4 redueix el risc de complicacions i ajuda a controlar millor la infecció.

"És molt important mantenir el sistema immunològic en bon estat perquè això està directament associat a un menor reservori", destaca la viròloga.

Cap a la curació

La reducció del reservori viral no només millora la qualitat de vida dels pacients, sinó que també representa una esperança per a una futura curació. "Quan tinguem teràpies més pròximes a la cura, funcionaran millor en persones amb un reservori menor", assenyala Salgado. Això subratlla la necessitat d’iniciar el tractament com més aviat millor.

Per avançar en aquesta direcció, els professionals de la salut recomanen intensificar les proves de detecció, especialment entre poblacions de risc. Diagnosticar el VIH precoçment permet iniciar la teràpia abans, cosa que redueix el reservori i millora la resposta immunitària.

Una gestió més efectiva

Els avenços en la teràpia del VIH no només són més efectius, sinó també més fàcils de seguir per als pacients. Aquesta accessibilitat millora l’adherència al tractament i, per tant, contribueix a un millor control de la infecció.

En definitiva, la combinació de nous fàrmacs i l’inici precoç del tractament està canviant la perspectiva sobre el VIH, apropant-nos a una potencial curació i millorant la qualitat de vida dels afectats.

Font: 3cat.cat


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive