El talc 'probablement cancerigen' segons una agència de l'OMS
El talc 'probablement cancerigen' segons una agència de l'OMS

L'OMS classifica el talc com a "probablement cancerigen"

Una agència de l'Organització Mundial de la Salut ha publicat un estudi que afirma que el talc és "probablement cancerigen per als humans"

Un recent estudi publicat per l'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC), dependent de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), ha classificat el talc com a "probablement cancerigen per als humans". Aquesta avaluació es publicarà a la revista especialitzada The Lancet Oncology i ha despertat una considerable preocupació sobre l'ús d'aquest mineral en productes quotidians, especialment en cosmètics i productes per a nadons.

L'estudi destaca una associació entre l'ús del talc a la regió perineal i un augment dels casos de càncer d'ovari en dones. Tot i que les evidències epidemiològiques es consideren "limitades", els investigadors han trobat proves "suficients" en experiments amb animals i "fortes" en cèl·lules humanes primàries. A més, l'exposició al talc sembla ser més elevada en entorns laborals, especialment durant les fases d'extracció, conversió en pols i processament en la fabricació de productes que contenen aquest mineral.

Aquesta classificació situa el talc dins del "segon nivell més alt de probabilitats" de causar càncer, segons l'IARC. L'estudi es centra en el talc que no conté amiant, però es remarca que en la majoria d'estudis amb humans no es pot descartar totalment la contaminació amb amiant, un agent conegut per ser altament cancerigen.

El precedent de Johnson & Johnson

L'any passat, la coneguda companyia farmacèutica Johnson & Johnson va prendre la decisió de retirar del mercat mundial els seus pots de talc després de saber que contenien amiant. Aquesta mesura va arribar dos anys després que la companyia retirés aquests productes als Estats Units i al Canadà a causa de la seva relació amb el càncer.

Aquesta decisió es va precipitar arran del cas d'una dona que va desenvolupar càncer d'ovaris i va presentar una denúncia contra Johnson & Johnson, al·legant que la companyia no havia advertit adequadament sobre els riscos associats al seu ús. El cas va acabar amb una indemnització milionària a la demandant, creant un precedent important en la indústria.

L'acrilonitril, també classificat com a cancerigen

A més del talc, l'agència de l'OMS ha classificat l'acrilonitril com a "cancerigen per als humans". Aquest compost orgànic volàtil s'utilitza principalment en la producció de polímers per a roba, catifes i plàstics destinats a la indústria automobilística i la construcció.

Segons la IARC, l'acrilonitril presenta una probabilitat encara més alta de ser cancerigen que el talc, basant-se en "proves suficients" de càncer de pulmó i "proves limitades" de càncer de bufeta en humans. El risc més alt d'exposició a aquest compost es dona en la producció industrial dels polímers esmentats. Tanmateix, la població general també està exposada a l'acrilonitril, principalment a través del fum de les cigarretes, afectant tant fumadors actius com passius.

Aquestes troballes posen de manifest la necessitat d'una revisió crítica dels productes que utilitzem diàriament i dels entorns laborals on es manipulen substàncies potencialment perilloses. La classificació del talc i de l'acrilonitril com a agents cancerígens per part de la IARC reforça la importància de continuar investigant i regulant aquests compostos per protegir la salut pública. A més, es fa evident la necessitat d'informar adequadament els consumidors sobre els possibles riscos associats a l'ús d'aquests productes.

Font: ccma.cat/324

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive