Macip alerta que cal atacar la pandèmia a nivell global, durant la conferència al TecnoCampus. Foto: A. Canalejo
Macip alerta que cal atacar la pandèmia a nivell global, durant la conferència al TecnoCampus. Foto: A. Canalejo

"La pandèmia seguirà viva mentre no l'ataquem a nivell global"

El doctor Salvador Macip, que va inaugurar el curs al TecnoCampus, alerta que el risc de noves mutacions de la Covid és elevat amb tantes zones del planeta sense vacunar,

El doctor Salvador Macip, un dels analistes més mediàtics de la pandèmia de la Covid, va protagonitzar ahir dijous, dia 21, l'acte inaugural del curs acadèmic del TecnoCampus Mataró-Maresme. La seva conferència va ser un crit d'alerta: la pandèmia segueix ben viva entre nosaltres, i ho farà mentre no s'ataqui de manera global. "Amb tantes zones del planeta sense vacunar, el virus pot seguir mutant amb variants més infeccioses", va dir. 

Macip, metge, investigador i escriptor reconegut per la seva tasca acadèmica i també com a divulgador a diversos grans mitjans, va pronunciar la conferència "La primera pandèmia del segle XXI: encerts i errors en la gestió de la COVID-19”, a l'Auditor del TecnoCampus. El seu missatge més important es va centrar en el fracàs a l'hora de donar resposta a la pandèmia com a fenomen planetari. Mentre països com l'Estat Espanyol han superat el 80% de la població vacunada, altres com ara Rússia no arriben al 30%, mentre que diversos estats africans no tenen ni el 5% de la població immunitzada. 

"Si tots aquests països no estan protegits, el planeta tampoc ho estarà", va destacar Macip, que va alertar que mentre el virus segueixi circulant lliurement entre persones no immunitzades, és molt probable que vagin sorgint noves mutacions i variants. "El problema el tindrem si aquestes variants són més infeccioses i aconsegueixen fer-se resistents als anticossos que ja tenim", va alertar. 

DSC 3898 (2)

L'auditori del TecnoCampus. Fotos: A. Canalejo

Això implicaria "tornar a la casella de sortida" i vacunar de nou a tota la població. "És poc probable que passi, però segueix sent possible, i com més vegades tirem els daus, més possibilitats tenim", va recalcar, insistint que aquesta situació només s'aturarà "fins que tinguem la majoria de la poblaciód el planeta vacunada". Actualment, però, l'escenari és molt llunyà. 

Segons l'investigador, les principals lliçons que hem d'aprendre de la Covid és que hi haurà més pandèmies globals perquè els microbis "són un gran risc, encara lluny d'estar controlat, i que no coneix fronteres". Per respondre-hi, va assenyalar que cal coordinació global, actuar ràpidament i "confiar que passarà el millor però preparar-nos per la pitjor opció". De cara a aconseguir-ho, també és necessari "donar recursos i temps als científics", els mateixos que han estat capaços de desenvolupar vacunes extraordinàriament efectives en tan sols un any. 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive