S’estima que el 65% de la població espanyola es troba actualment patint de símptomes d’ansietat, una xifra que es dispara encara més si parlem de personal sanitari, els quals s’estan sometent a una gran pressió degut a la pandèmia de la COVID-19 que encara continua molt activa arreu del món. Per parlar d’aquest tema i comptar amb la opinió i experiència de professionals, acudim a una xerrada online organitzada per Schwabe Farma Ibérica, grup que acaba de llençar al mercat un nou producte conegut com a Lasea, unes càpsules amb oli de lavanda que serveixen per a tractar els símptomes de l’ansietat.
Patricia Ramírez, psicòloga experta en ansietat, Vicente Gasull, metge de família i coordinador del grup de salut mental de SEMERGEN i Luis Herrera, director mèdic de Schwabe, ofereixen diferents punts de vista sobre aquesta qüestió. Els resumim a continuació per a poder entendre com la COVID-19 ha empitjorat l’ansietat que molts patim diàriament.
Ansietat i Covid-19: símptomes i com tractar-los
L’ansietat no es tracta només dels atacs de pànic que sofrim quan arribem al nostre límit, sinó que es manifesta dia a dia en petites dosis i de formes molt variades. Per aquets motiu, en ocasions ens trobarem acudint al dermatòleg perquè notem que se’ns cau massa el cabell, al metge per tenir problemes d’insomni o al cardiòleg perquè notem una pressió al pit. Això és perfectament normal, ja que, com explica la psicòloga Patricia Ramírez:
“L’ansietat és la resposta que la nostra ment, biologia i físic dona davant de una amenaça. Què pot ser una amenaça? La idea de perdre la feina o bé a la nostra parella en un accident, de fer una xerrada davant d’un gran públic, de tenir moltes responsabilitats i sentir que no les podem controlar, etc. Els pacients que pateixen ansietat i manifesten símptomes diversos solen sentir-se incompresos i sols quan acudeixen al metge i els hi diuen que no tenen res. Per suposat que ho tenen; és un trastorn psicosomàtic derivat d’aquesta ansietat. Concretament, amb la pandèmia i el confinament hem pogut entendre millor per què sentim aquest tipus d’emocions”.
Amb aquesta afirmació, Ramírez es refereix a que l’arribada de la pandèmia de la COVID-19 ha fet que molts tinguem una major perspectiva de la ansietat que patim, ja que ens hem pogut adonar de que el perill real està en el virus i no en les idees que ens passen pel cap i probablement mai arribin a fer-se realitat. “Justament ara és quan més motius tenim per a que hi hagi un percentatge tan elevat de població amb ansietat. Tot i això, podem aprofitar aquesta resposta davant dels perills que activa el nostre cos i ment per comportar-nos amb un major grau de responsabilitat i compte. Tenim un perill real i aquesta resposta ens indica que hem de posar-nos la mascareta, guardar la distància de seguretat i, en general, anar amb compte i complir amb les mesures de seguretat establertes actualment”.
Ramírez ens ofereix un consell de psicòloga per fer front a aquesta ansietat: “ens hem d’ocupar de les coses que realment podem canviar amb les nostres accions i tractar de no deixar que ens dominin els pensaments que ens fan angoixar-nos per allò que no es troba a la nostra mà”. A més, és molt important comptar amb un descans reparador cada nit, fer esport, portar una alimentació saludable i, si es possible, dedicar uns minuts a meditar cada dia.
Vicente Gasull afegeix el seu punt de vista mèdic: “Tot i que tinguem una ansietat subclínica, l’hem de tractar perquè afecta a la nostra vida diària. La COVID-19 ha fet augmentar la nostra ansietat global degut a les seves particularitats: és una patologia molt recent, tenim un gran desconeixement sobre quina pot ser la solució, ens afecta molt de prop i la forma de comunicar la seva evolució als mitjans està sent massa caòtica i negativa”.
El seu consell professional per a poder tractar aquestes dolences derivades de l’ansietat és acudir a un psicòleg si les patim en un grau molt elevat o bé prendre herbes naturals com passiflora, valeriana o herba de San Joan: “En general són ben tolerades però la seva eficàcia és dubtosa i no existeixen estudis certificats que la provin. Entre una i l’altra opció tenim un buit que hem d’omplir. Com ben sabeu, Schwabe acaba de llençar al mercat Lasea i pot ser que aquest medicament serveixi per completar aquest buit que hi ha actualment”.
Quin paper hi juga la medicació?
El director del grup, Luis Herrera, apareix en pantalla per parlar-nos de Lasea: “Es tracta d’un medicament com a tal i per aquest motiu ha hagut de ser autoritzat per l’Agència Espanyola del Medicament i disposar d’una sèrie d’assajos clínics amb més de 2.000 pacients que demostren la seva eficàcia i seguretat. Concretament, Lasea funciona per tractar l’ansietat lleu o moderada. El seu principi actiu és natural, ja que el seu oli ha estat extret de les flors de Lavandula angustifolia. Com funciona? Doncs serveix per tractar els neurotransmissors i reduir l’estat d’excitació neuronal produït per l’ansietat”.
Quant a la seva forma de consum, s’ha d’administrar una càpsula al dia i no és recomanable prendre-la durant més de tres mesos seguits, ja que els estudis amb els que compten actualment només cobreixen aquest període de temps. Tampoc compten amb assajos que provin que és adequada per a menors de 18 anys i embarassades i, per tant, no recomanen que la prenguin aquests grups de pacients. És compatible amb altres medicaments, la podem trobar a farmàcies i necessitem recepta per poder comprar-la.
En general, volem transmetre un missatge de calma i tranquil·litat al voltant de l’ansietat, ja que es tracta d’una patologia molt comú i en temps de COVID-19 encara ho es més. Hem d’aprendre a tractar-la i conviure amb ella, ja que forma part de nosaltres i sempre hi hauran moments de la nostra vida en els que la tinguem més disparada, mentre que també arribaran èpoques en les que estem tranquils i tot vagi bé.
Comentaris