Pediatria salva el moment més crític
L’àrea pediàtrica de l’Hospital de Mataró va estar a punt de col·lapsar a l’estiu, però la situació s’ha pogut reconduir gràcies en bona part al sacrifici del seu equip mèdic. La crisi demostra que la manca d’especialistes és un problema molt greu
El servei de pediatria de l’Hospital de Mataró ha estat en el punt de mira en els darrers mesos, arran d’una crisi que ha obligat el centre sanitari a reorganitzar tot aquest àmbit i prendre mesures d’urgència per seguir garantint l’atenció als pacients. El moment més crític es va viure al mes de juny, quan la manca de professionals sanitaris, que s’arrossegava des de feia temps i s’havia agreujat en les darreres setmanes per un seguit de baixes, va fer que s’estigués en risc d’haver de tancar, total o parcialment, l’àrea d’hospitalització infantil. L’acord d’urgència amb l’equip mèdic va permetre salvar-ho: els pediatres van passar a treballar en torns de 12 hores, a condició que fos una mesura temporal mentre no s’incorporaven nous metges a la plantilla. Un nou model organitzatiu que garantia que hi hagués un mínim de 3 pediatres en el torn de dia i 2 de nit per cobrir urgències, hospitalització i sala de parts, a costa de tancar bona part de les consultes externes, i que d’entrada es preveia fins al 15 de setembre. Finalment, però, s’ha hagut d’allargar fins al 30 de novembre, mentre no es concreta l’arribada, al llarg de la tardor i l’hivern, de fins a mitja dotzena de nous pediatres a l’Hospital que contribueixin a pal·liar la manca d’efectius. La plantilla ha acceptat a contracor seguir amb aquest model, tot i el desgast que els suposa, davant la manca de cap alternativa viable per salvar el servei. Ho han fet, a més, alertant que hi ha àmbits com les consultes pediàtriques externes que no s’estan cobrint, i sense estalviar crítiques als gestors hospitalaris per la manca de planificació que ha portat a aquesta crisi. Des del Consorci Sanitari, ens gestor de l’Hospital, agraeixen el sacrifici de l’equip mèdic i asseguren que el servei de pediatria de l’Hospital sortirà reforçat de tot plegat, gràcies a les noves incorporacions, a un pla estratègic per evitar futures crisis i a aliances amb altres centres sanitaris.
Tot i que el pitjor sembla haver quedat enrere, i s’ha esvaït el temor de les famílies de Mataró i el Maresme Central a quedar-se sense un hospital proper per al tractament dels seus infants. Aquest capítol posa de manifest les tensions que es viuen en la sanitat pública de la comarca i del país en pediatria i en altres especialitats mèdiques, tant als hospitals com a l’atenció primària. Quelcom que professionals sanitaris i usuaris reclamen: una millor planificació i més recursos per garantir una bona atenció mèdica pública a la ciutadania.
Estat d’alarma a l’estiu
L’Hospital de Mataró abarca una població d’uns 278.000 habitants del Maresme Central. El seu servei de pediatria consta d’urgències pediàtriques, unitat d’hospitalització, unitat neonatal i 10 consultes de les subespecialitats pediàtriques per atendre a la població infantil de la comarca. A mitjans del passat mes de juny, va esclatar la notícia: no hi havia prou pediatres a per garantir el servei d’hospitalització, quelcom que podia comportar que alguns dels infants que requerissin ingrés no poguessin fer-ho a Mataró i haguessin de ser derivats a l’Hospital Germans Trias i Pujol, a Badalona. El Consorci Sanitari va reconèixer llavors que es patia una “situació d’excepcionalitat” que s’estava intentant solucionar, mentre que la plantilla posava el crit al cel assegurant que feia temps que havien alertat que la manca d’efectius -endèmica a la sanitat pública catalana- podria acabar posant en risc el servei. Al seguit de baixes i trasllats acumulats a finals de la primavera s’hi va sumar el fet que els pediatres diguessin prou a seguir fent hores extres per cobrir tots els forats (es van negar a fer més de les 384 hores de guàrdia anuals pactades amb el Consorci), i el servei va estar a punt de col·lapsar.
“La situació va ser crítica” reconeix Mònica Ballester, directora mèdica de l’Hospital de Mataró. Per garantir que el servei continués funcionant, la direcció de l’Hospital va reorganitzar el servei amb torns de dia i de nit de 12 hores. Amb aquest esforç addicional que això va suposar per al personal, Ballester subratlla que es va aconseguir mantenir la cobertura mínima: “La nostra línia vermella era que hi hagués sempre dos pediatres a l’hospital, un a urgències i l’altre a planta, neonats i sala de parts. Durant el dia, quan hi ha més càrrega, reforçàvem amb un tercer pediatre”.
Pel que fa a les consultes externes, Ballester reconeix que es van veure afectades, i que es va prioritzar l’atenció de casos urgents. “Hem mantingut les consultes que hem pogut, però s’han generat llistes d’espera que esperem eixugar a la tardor amb un pla de xoc”, assegura. En paral·lel, amb l’objectiu de garantir que el servei no es veiés desbordat en cas que la situació empitjorés, l’Hospital de Mataró va preparar un pla de contingència, en col·laboració amb Can Ruti. Segons Ballester, aquest pla preveia que si hi havia més de set nens hospitalitzats al mateix temps, alguns serien derivats a aquest altre hospital. “Aquest pla era un exercici de responsabilitat, però afortunadament no l’hem hagut d’aplicar mai”, comenta.
“Sortirem de la crisi millors”
A finals de setembre, en tot cas, Ballester respira alleujada i assegura que “el pitjor ha quedat enrere”, convençuda totalment que el seguit de mesures preses per la gerència de l’Hospital i l’esforç dels seus professionals mèdics durant aquests mesos situaran el servei en una posició més forta per afrontar el futur. “Estarem millor que abans que esclatés la crisi”, assegura Ballester, posant en relleu, per una banda, l’arribada entre els mesos d’octubre i gener de prop de mitja dotzena de nous pediatres; i per l’altra, la nova aliança estratègica establerta amb Germans Trias i Pujol, que s’ha presentat a finals de setembre i que busca fer més atractiu el servei de pediatria de Mataró per als professionals. “L’àrea pediàtrica de Can Ruti és molt potent, i vam proposar una aliança que permetés que els nostres pediatres es formessin allà, amb sessions conjuntes de recerca i la possibilitat de fer estades formatives a la seva UCI neonatal”, explica Ballester. “És un win-win. Aquesta col·laboració ens permet captar nous pediatres ja que ens hem convertit en una plaça més atractiva i amb més vies de futur per a ells”, afegeix. Tot plegat, asseguren des del Consorci, contribuirà a restablir la normalitat, i fins i tot millorar, el servei de pediatria de l’Hospital de Mataró.
L’objectiu, segons expliquen des de l’Hospital, és tornar a la citada normalitat a partir de l’octubre, tot i que s’ha establert una pròrroga del model actual de torns fins al 30 de novembre per garantir que la transició es faci de manera progressiva. “A mesura que incorporem personal i tothom torni de les vacances, esperem revertir el model de torns de 12 hores. Tant nosaltres com els pediatres volem recuperar el model anterior”, apunta.
Els pediatres de l’Hospital de Mataró lamenten que “s’han deixat escapar” bons professionals
L’equip de pediatria carrega contra la “mala gestió i organització”
“Crítica” és també l’adjectiu que escull la plantilla de pediatria de l’Hospital de Mataró per definir la situació que viu el seu servei. En aquest cas, però, el mantenen en el present, i constaten que la “continuïtat” del servei depèn de la contractació de diversos pediatres, la qual apunten ha estat anunciada però encara no totalment confirmada. Així ho assegura l’equip de pediatres en un comunicat conjunt on assenyalen que, si bé és cert que la falta de pediatres a Catalunya “és una realitat i un problema creixent de salut pública de la nostra comunitat”, la situació patida a l’Hospital mataroní es deu en realitat a la “mala gestió i organització de la direcció i la gerència” del centre sanitari. “Mesos enrere ja prevèiem que no érem prou professionals i havíem alertat a la direcció sobre la necessitat de fer noves contractacions amb condicions adequades per poder comptar amb especialistes pediàtrics ben formats i seguir donant una assistència de qualitat” expliquen des de l’equip mèdic. “La seva resposta sempre va ser que ja érem suficients i que únicament faltaven professionals per fer guàrdies. Seguint aquesta línia només es van convocar places d’atenció continuada o amb condicions contractuals precàries que, evidentment, no es van cobrir”, afegeixen. “Els pediatres de l’Hospital de Mataró constaten que “s’han deixat escapar molts bons professionals”. Des de la direcció mèdica asseguren, però, que les condicions ofertes sempre han estat segons marca el conveni.
Davant de tot plegat, els membres del servei de pediatria es troben des del passat 22 de juny “resignats a reorganitzar el nostre horari”, com ells ho defineixen, en torns de 12 o 24 hores, “en forma de serveis mínims, amb la gran majoria de les consultes externes tancades i amb una limitació de nens ingressats a planta d’hospitalització”. També assenyalen que els especialistes cobreixen els punts d’assistència bàsics (urgències, sala de parts i hospitalització) sense poder atendre les altres àrees, cosa que fa que hi hagi infants del Maresme que es trobin amb visites anul·lades o pendents de primera visita. Malgrat tot la plantilla vol “transmetre a la població que seguim aquí lluitant dia a dia per evitar que tanquin la pediatria a l’Hospital de Mataró però la situació s’està perllongant en el temps”. “Portem mesos sostenint el servei a expenses del nostre desgast físic i mental i de reajustar la nostra vida personal” conclouen.
Agraïment a l’equip
Davant les crítiques, Ballester destaca l’esforç realitzat pels professionals del servei. “Cal fer un reconeixement a l’esforç de tot l’equip. Ha estat un moment disruptiu per a la seva organització, i som molt conscients que estan cansats”, admet. “A cada reunió els hem agraït la seva feina, i se’ls ha garantit que no perdessin en termes retributius”, afegeix, fent èmfasi en la importància d’una solució negociada amb els pediatres. Finalment, Ballester subratlla que, tot i les dificultats, l’Hospital de Mataró manté un servei de pediatria de gran qualitat, amb professionals formats en els principals hospitals catalans. “No es tracta de tenir mals pediatres, sinó que en tenim pocs. Ara, amb les noves incorporacions, garantirem la cobertura necessària i podrem donar una millor resposta a les necessitats de la població de Mataró i el Maresme central.
LES FRASES
“La situació va ser crítica però el pitjor ha quedat enrere i el servei serà millor que abans de la crisi” (Mònica Ballester, directora mèdica de l’Hospital) “El pla de contingència (per derivar ingressos a Germans Trias i Pujol) va ser un exercici de responsabilitat, però no l’hem hagut d’aplicar” (M. Ballester) “Portem mesos sostenint el servei a expenses del nostre desgast físic i mental i de reajustar la nostra vida personal” (Equip de pediatria de l’Hospital) “Mesos enrere ja preveiem que no érem prou professionals i per això havíem alertat a la direcció” (Equip de pediatria)