Premi al mataroní que investiga sobre com construir ADN humà des de zero
Premi al mataroní que investiga sobre com construir ADN humà des de zero

Redacció

Premi al mataroní que investiga sobre com construir ADN humà des de zero

Adrián Villalba, investigador mataroní pioner en bioètica, guanya el Premi Grífols per segona vegada amb una recerca sobre ADN sintètic

image
 

La recerca en bioètica és fonamental per anticipar, comprendre i gestionar els dilemes ètics que sorgeixen amb els avenços científics i tecnològics en àrees com la genètica, la intel·ligència artificial o la medicina. Aquesta disciplina garanteix que la innovació es desenvolupi respectant els drets humans, la dignitat i la justícia social, alhora que planteja normatives i criteris que permetin equilibrar els beneficis potencials amb els riscos i les implicacions morals. En un món on la ciència avança ràpidament, la bioètica actua com una brúixola essencial per guiar aquestes transformacions cap a un futur més ètic i equitatiu. I a Europa un dels investigadors de referència és de Mataró. És Adrián Villalba. 

Adrián Villalba, un investigador de Mataró que des de fa anys resideix a París, ha estat reconegut per segona vegada amb el prestigiós Premi de Bioètica de la Fundació Grífols. Aquest guardó distingeix un treball innovador que aborda les implicacions ètiques i socials de l'ADN sintètic, una tecnologia revolucionària que permet construir genomes humans des de zero al laboratori, sense partir de cèl·lules ni material biològic preexistent. El reconeixement de la Fundació Grífols posa en valor l’aportació d’aquest mataroní a un debat global que serà clau per definir el futur de la ciència i la societat. Aquesta segona distinció consecutiva reafirma la seva tasca com a pioner en un àmbit que encara s’està escrivint.

Tots els premiats dels Premis Grífols
Tots els premiats dels Premis Grífols


El projecte guardonat és fruit d’una col·laboració internacional que Villalba coordina amb investigadores de les universitats d’Oslo i Lund. Aquesta recerca posa sobre la taula qüestions ètiques inexplorades fins ara, com la possibilitat de sintetitzar el genoma d’una persona utilitzant només informació digital, sense el seu consentiment. Això podria obrir debats intensos sobre privacitat, reproducció i parentalitat, sacsejant els fonaments tradicionals d’aquests conceptes. Villalba destaca que "és crucial establir normes clares sobre qui pot utilitzar aquesta tecnologia i amb quins propòsits".

L'ADN sintètic

L’ADN sintètic, que permet crear el codi genètic humà íntegrament al laboratori, presenta també avantatges potencials, com la generació de cèl·lules resistents a malalties o la personalització mèdica a gran escala. Tanmateix, segons l’investigador, aquesta innovació pot comportar riscos socials i legals si no es regula adequadament, plantejant dilemes sobre la manipulació del material genètic i l’ètica de crear "vinculacions genètiques artificials".

A més del premi, Villalba prepara un segon llibre de divulgació científica després d'un primer volum en el que aprofundia sobre les implicacions de l’ADN sintètic i en altres aspectes emergents de la bioètica. Aquest fet consolida a  Villalba com una figura de referència en aquest camp.

A l'acte de lliurament dels premis hi va prendre part Espartac Peran
A l'acte de lliurament dels premis hi va prendre part Espartac Peran

Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive