NOT ALONE, projecte contra la soledat no desitjada de les persones grans
NOT ALONE, projecte contra la soledat no desitjada de les persones grans

Un projecte contra la soledat no desitjada en persones grans a Mataró

La iniciativa NOT ALONE promoguda pel TecnoCampus vol combatre els factors que provoquen el fenomen de la soledat en la gent gran, sobretot dones majors de 65 anys

En els darrers anys, especialment a causa de la Covid i efectes derivats com ara el confinament, s'ha posat de manifest un autèntic drama social que es viu des de fa molt de temps. Es tracta de la soledat no desitjada de les persones grans, especialment les dones. Un fet que als barris mataronins, com als de tantes altres ciutats, es pateix amb molta força i al qual es vol intentar posar solució. El projecte NOT ALONE, impulsat pel TecnoCampus, en vol combatre els factors.

Tal i com expliquen des de l'Ajuntament de Mataró, l'esperança de vida a l'Estat espanyol és més gran per a les dones que per als homes, quelcom que contribueix al fet que les dones majors de 65 anys arribin a ser l'11% de la població i els homes, tan sols el 8,4%. Això implica que moltes dones visquin més temps en pitjors condicions de salut i, fruït de la viudetat o d'altres factors, sovint en soledat. Aquest darrer fet té uns efectes molt grans en la seva salut física i mental, i des de les institucions sanitàries cada cop es té més clar que és un fenomen que cal abordar de manera integral, per part de professionals de la salut però també de l'àmbit social. 

És en aquest context que s'inscriu el projecte mataroní NOT ALONE, impulsat per la Càtedra d’Envelliment i Qualitat de Vida del TecnoCampus Mataró-Maresme centre adscrit a la Universitat Pompeu Fabra, i finançat pel Ministeri de Ciència i d’Innovació a través de l’Agència Estatal de Recerca. Hi participen investigadors/es del Grup de Recerca en Atenció a la Cronicitat i Innovació en Salut del TecnoCampus (GRACIS). El seu nom complet és "La feminització de la soledat no desitjada en persones grans; com afrontar-la (NOT ALONE)”, posant de relleu que són les dones qui majoritàriament pateixen aquest problema.

El projecte consta de tres fases:

  • Anàlisi de 495 domicilis de Mataró on resideixen dones majors de 65 anys.
  • Explorar el fenomen de la soledat no desitjada en dones grans des d'un punt de vista d'anàlisi qualitativa
  • Desenvolupar un model predictiu capaç d’avaluar, i fer seguiment de situacions de soledat no desitjada en la comunitat.

El projecte, segons expliquen els seus promotors, serà dut a terme per un equip multidisciplinari d’antropòlegs, fisioteràpies, gerontòlegs, infermeres, psicòlegs, treballadors socials, i metges que treballen en el camp de l'envelliment. L'objectiu és ibtenir resultats que impactin en la ciutadania per assolir una societat més cuidadora. "Si volem entendre el fenomen de la soledat i mitigar els seus efectes en la salut de les dones, hem de conèixer aquestes històries de vida i estar al cas de tots els factors que poden provocar situacions de risc en les persones grans", destaquen els impulsors. 

El projecte, a més, està obert a la participació de persones, especialment dones, que es puguin trobar en una situació de soledat com la que es vol analitzar i combatre. Els ciutadans i ciutadanes interessats en participar-hi o resoldre dubtes poden trucar al telèfon 697140491

 

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive