El Departament de Salut ha anunciat aquest dijous que a partir d'ara es deixarà de fer proves PCR o TA a contactes estrets sense símptomes que no estiguin vacunats contra la Covid. Fa uns dies ja es va anunciar la mateixa mesura per a persones amb la pauta completa. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha argumentat que l'objectiu ara no és tant comptar casos, sinó "tallar la transmissió". En aquest sentit, ha indicat que la mesura més efectiva és justament complir les quarantenes. La directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, ha explicat que cal descongestionar l'atenció primària. "Si et trobes bé queda't a casa", ha resumit.
Tant Cabezas com Craywinckel han insistit que s'està en una fase de "mitigació" i amb una transmissió comunitària important. A això se li suma que l'atenció primària està "fregant el col·lapse" i per això han insistit que cal preservar l'atenció presencial a qui realment ho necessita. La secretària de Salut Pública ha explicat que el creixement de casos és "molt brusc" entre el joves, especialment en les franges de 20 a 29 i de 10 a 19 anys. Ha afegit però que hi ha també un "lleuger" increment a partir dels 50 anys. Hores d'ara, la variant delta suposa un 60% dels casos diagnosticats.
Davant d'aquesta situació, Salut ha anat més enllà en el canvi en l'estratègia dels contactes estrets i ha retirat la necessitat de fer PCR o TA a aquells que no presentin símptomes. Aquestes persones rebran un missatge al mòbil per informar-los que són contacte estret i amb les indicacions perquè segueixin la quarantena de 10 dies estipulada. Tant Cabezas com Craywinckel han insistit reiteradament en la necessitat de complir aquestes quarantenes, i aïllaments en cas de positius. I és que la secretaria de Salut Pública ha reconegut que a través d'enquestes epidemiològiques han percebut que no sempre se segueixen, per exemple quan els contactes donen negatiu en les proves que fins ara se'ls feien.
Aquesta nova forma d'actuar ha de permetre que els CAP se centrin en "les trucades del dia zero" i en l'assistència a les persones que realment presenten símptomes. "Si et trobes malament, el sistema respondrà, com fa sempre, però si no et trobes malament, queda't a casa", ha declarat la directora del CatSalut. En ser preguntada sobre si deixar de fer les proves als contactes no pot portar a més descontrol, Cabezas ha respost que "no canviarà gaire" tenir o no la prova sinó que el que és important és ser autoresponsable i fer la quarantena marcada. Un missatge que Craywinckel ha recordat que es va entendre molt bé en la primera onada i sobre el que ara cal insistir.
Comentaris (3)