Mentre esperem a poder rebre la vacuna de la COVID-19 ens hem de continuar cuidant dia a dia per evitar contagiar-nos. Ho creieu o no, els experts estudien si la Vitamina D ajuda realment a combatre i prevenir els efectes d’aquest tipus de virus, motiu pel qual és important tenir-la sempre al dia i no patir un dèficit. A continuació us deixem detallats quins són els símptomes principals d’aquesta manca, per a que podeu així detectar-los a temps.
La Vitamina D és important per a un bon funcionament del cos, com veure'm en els síntomes que es poden manifestar si en tenim manca, i per això cal estar ben informat sobre què podem fer per canviar-ho. Aquí tenim alguns articles importants:
- Per què baixa la Vitamina D
- Quines fruites i verdures tenen Vitamina D
- Aliments rics en Vitamina D
- Vitamina D i nadons, què cal saber
Símptomes de manca de Vitamina D al nostre organisme
- Cansament i debilitat: el símptoma principal si tenim un dèficit de Vitamina D es notar fatiga tot i que haguem dormit bé durant la nit i haguem descansat bastant, ja que el nostre cos no compta amb totes les vitamines necessàries per a funcionar al 100%.
- Pèrdua de densitat òssia: si portem nivells molt baixos de vitamina D durant llargs períodes de temps. Això pot derivar a patir osteoporosi i fractures.
- Raquitisme: ha de ser una deficiència severa i es tracta d’una una malaltia rara, però pot passar als nens petits i causa que els ossos es tornin tous i es doblin.
- Osteomalàcia: en adults, la deficiència severa de la vitamina D condueix causa que els ossos estiguin febles i tinguem dolor en els ossos i debilitat muscular.
- Altres afeccions mèdiques: estan sent estudiades per investigadors professionals, que tracten de determinar si hi ha una relació directa entre el dèficit de vitamina D i malalties com diabetis, pressió arterial alta, càncer i malalties autoimmunes. Tot i això, encara s’ha de fer més recerca abans que es puguin entendre els efectes de la vitamina D en aquestes malalties.
Les persones que tenen un major risc de patir aquest dèficit de vitamina D són les que pateixen malalties que provoquen la seva mala absorció. Exemples d’això són les persones celíaques, embarassades, amb sobrepès, les que prenen certs medicaments que afecten el metabolisme d'aquesta vitamina o aquelles que pateixen insuficiència renal. Tot això s’ha vist potenciat durant el període de confinament, ja que no podem sortir gairebé al carrer i per aquest motiu no hem rebut rajos de sol directament, una de les fonts principals per obtenir vitamina D. D’altra banda i a mode de curiositat, les persones de pell fosca tenen menys capacitat de produir vitamina D perquè la melanina de la seva pell competeix amb el precursor de la vitamina D pels raigs solars.
Quant a la Vitamina D necessària per a cada franja d’edat al dia, seria la següent, marcada en unitats internacionals (UI), tot i que pot canviar en el cas de cada persona i el més adient es consultar al nostre metge si sentim que tenim cap dels símptomes esmentats anteriorment per a que ens faci una anàlisi de sang i determini si realment tenim aquest dèficit:
- Nadons fins a 12 mesos: 400 UI
- Nens entre un i 13 anys: 600 UI
- Adolescents entre 14 i 18 anys: 600 UI
- Adults de 19 a 70 anys: 600 UI
- Adults majors de 71 anys: 800 UI
- Dones embarassades i lactants: 600 UI
Font: Kernpharma
Comentaris