La hipertricosi és l'aparició de pèl per tot el cos
La hipertricosi és l'aparició de pèl per tot el cos

Redacció

La síndrome de l’home llop en nadons: l'ús de minoxidil pels pares com a possible causa

Un producte contra la calvície dels pares, causa de la hipertricosi, que és l'aparició de pèl per tot el cos i, en els més petits, pot tenir complicacions greus al cor i els ronyons

image
 

La hipertricosi, coneguda popularment com la síndrome de l’home llop, es caracteritza per un creixement excessiu de pèl per tot el cos. Encara que pugui semblar un problema exclusivament estètic, en nadons pot comportar complicacions greus per a òrgans com el cor i els ronyons. Un recent estudi del Centre de Farmacovigilància de Navarra ha identificat una preocupant connexió entre aquesta condició i l’ús de locions amb minoxidil per part dels progenitors.

Un cas revelador

El primer cas detectat va sorgir l’abril del 2023. Els pares d’un nadó van notar que, progressivament, li havia aparegut pèl a l’esquena, els braços i les cuixes. Després d’investigar les possibles causes, els especialistes van descobrir que el pare utilitzava una loció tòpica amb minoxidil al 5% per combatre la caiguda del cabell. Passava molt de temps amb el nadó i això podria haver permès el contacte accidental amb el medicament. En suspendre l’ús del producte, els símptomes van desaparèixer.

Una situació recurrent

A partir d’aquest cas inicial, es van identificar deu casos més, tots en lactants, amb símptomes similars. Sis d’aquests casos es van donar a Espanya i quatre més en altres països d’Europa. Tots els progenitors utilitzaven locions amb minoxidil, una substància que pot tenir efectes potents fins i tot en petites dosis.

La doctora Gabriela Elizondo, del Centre de Farmacovigilància de Navarra, explica que encara no es coneix amb certesa com es produeix la contaminació. Hi ha dues hipòtesis principals: la transferència a través de la pell del nadó, que és més prima i permeable, o per via oral, ja que és comú que els nadons llepin la pell dels seus pares, incloses les zones on s’ha aplicat la loció.

Un risc per a una població vulnerable

La hipertricosi en nadons representa un greu risc perquè exposem a un medicament persones que no són pacients, i a més són especialment vulnerables. Els símptomes visibles poden provocar angoixa i sovint condueixen a una bateria de proves mèdiques per descartar problemes endocrins. Aquest procés genera estrès tant per als infants com per a les seves famílies.

El Centre de Farmacovigilància adverteix que cal una major sensibilització sobre aquest risc. Recentment, l’Agència Europea de Medicaments ha sol·licitat que es modifiqui la fitxa tècnica del minoxidil per incloure advertències explícites sobre els perills que pot representar per als nadons.

Antecedents preocupants

Aquest no és el primer cop que s’associa el minoxidil amb casos de hipertricosi en infants. El 2019, una vintena de nadons a Espanya van patir aquesta síndrome després que els seus pares els administressin, per error, un regenerador capil·lar etiquetat com a protector gàstric. Aquell incident, que va afectar principalment famílies de Cantàbria, Andalusia i València, va acabar als tribunals després de la retirada dels lots defectuosos.

Conscienciació i precaució

Aquest nou episodi subratlla la importància de seguir rigorosament les instruccions dels medicaments i extremar la precaució quan es conviu amb nadons. L’ús de locions tòpiques pot semblar inofensiu, però els casos recents evidencien que fins i tot el contacte indirecte pot tenir conseqüències greus en els més petits. Així, és fonamental que els pares i cuidadors siguin conscients dels riscos i adoptin mesures per evitar qualsevol possible exposició dels nadons a aquests productes.

Font: 3cat.cat


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive