024, telèfon per prevenir el suïcidi.
024, telèfon per prevenir el suïcidi.

Supervivents de suïcidi reclamen protocols clars

Lleida acull una jornada amb professionals de la salut que remarquen la necessitat de fer pedagogia de la mort

image
 

Els supervivents de mort per suïcidi reclamen a l’Administració un protocol d’acompanyament emocional per a les famílies i l’entorn de les persones que han viscut de prop el suïcidi. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) de cada persona que es treu la vida, aquest succés impacta en un mínim de 6 persones. La facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida (UdL) ha acollit aquest divendres la jornada ‘Suïcidi. El dia després’, organitzada per Orum Center de Lleida. S’hi ha pogut escoltar supervivents per tal de millorar les estratègies de suport psicològic després d’un suïcidi i ha reunit professionals de la salut i famílies.

La jornada ha abordat la postvenció – és a dir, l’atenció als supervivents d’un suïcidi - i per això la intervenció central ha anat a càrrec del psicopedagog Carles Alastuey, portaveu de l’Associació ‘Després del Suïcidi’.

Alastuey ha reclamat la necessitat de trencar l’estigma que envolta aquesta pèrdua i ha subratllat el risc per la salut que implica per als supervivents, que tenen més risc de desplegar malalties cròniques, addiccions, i també major risc de mort per suïcidi.

La necessitat de fer pedagogia de la mort i de la mort per suïcidi específicament, també entre els professionals de la salut és una de les reivindicacions que s’han escoltat al llarg de la jornada. Segons Alastuey, actualment les entitats són les “úniques” que treballen en la postvenció oferint serveis d’acompanyament, escolta, treball individual i de grups amb persones que han viscut en primera persona aquesta experiència i que han fet ja un recorregut personal en aquest sentit.

Per la seva banda, la doctora Montse Esquerda, màster en Bioètica i Dret i professora de l’Institut Borja de Bioètica de la Universitat Ramon Llull, ha posat l’accent en la necessitat d’incorporar la mirada espiritual en l’atenció sanitària. D’altra banda, al llarg de la sessió s’han escoltat els testimonis de supervivents que han subratllat com la mirada espiritual ha conferit sentit a la seva vida i els ha ajudat a seguir endavant.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive