Benvinguda Comunitats Energetiques
Benvinguda Comunitats Energetiques

Suma’t a la comunitat energètica de Mataró i viu de manera més sostenible

Una comunitat energètica busca cooperar per compartir i gestionar serveis energètics entre ciutadans, amb els beneficis que això comporta.

La transició cap a un model energètic més sostenible i democràtic és imprescindible per combatre el canvi climàtic i crear societats més resilients. Una de les iniciatives que està guanyant impuls en aquest àmbit són les comunitats energètiques, que permeten a la ciutadania, empreses i entitats locals unir esforços per produir, compartir i gestionar energia renovable. A Mataró, els grups locals de les cooperatives Som Energia i Som Mobilitat estan promovent la creació d’una comunitat energètica que pot marcar un abans i un després en l’ús de l’energia a la capital del Maresme.

Què és una comunitat energètica?

Una comunitat energètica és una agrupació de persones i/o entitats  on els membres cooperen per compartir i gestionar serveis energètics de manera eficient i sostenible. No es tracta només d’instal·lar plaques solars o altres fonts d’energia renovable, sinó també de millorar l'eficiència energètica, fomentar la mobilitat elèctrica compartida i impulsar accions col·lectives, com les compres col·lectives de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, o de sistemes d’aerotèrmia.

som comunitats energetiques ElPrat de Llobregat
La comunitat del Prat del Llobregat
 

Aquestes comunitats permeten que els membres siguin els protagonistes de la transició energètica, prenent el control sobre l’energia que consumeixen i com la generen. A més de l’autoconsum energètic, les comunitats energètiques també promouen una major eficiència en l’ús de recursos, reduint així la dependència dels combustibles fòssils i les grans empreses energètiques.

Com funcionen les comunitats energètiques?

El funcionament d’aquestes comunitats es basa en la cooperació i l’autoorganització. Les persones i entitats membre, tant públiques com privades, contribueixen a la generació d’energia renovable, com ara energia fotovoltaica, eòlica o biomassa, i comparteixen els serveis associats a aquesta energia. L’objectiu és clar: utilitzar l’energia de manera més eficient, reduir les emissions de carboni i estalviar costos. A Mataró, Som Mobilitat i Som Energia estan facilitant la creació d’aquesta comunitat energètica, oferint la plataforma Som Comunitats perquè les persones interessades s’organitzin i col·laborin. A través d’aquesta plataforma, els futurs membres podran contractar serveis energètics com l’autoconsum compartit, fer compres col·lectives o, compartir vehicles elèctrics.

Descobreix-ho en aquest vídeo
 

Beneficis de formar part d'una comunitat energètica

Sumar-se a una comunitat energètica és una bona manera de contribuir activament a la lluita contra el canvi climàtic. Apostant per l’ús d’energies renovables, les comunitats energètiques ajuden a reduir la dependència dels combustibles fòssils, que són un dels principals responsables de l'escalfament global.

estiu comunitats energetiques
 

A més, formar part d’una comunitat energètica comporta estalvis econòmics a llarg termini. Les persones que hi participen poden reduir la seva factura energètica gràcies a la producció compartida d’energia i a la millora de l’eficiència energètica dels seus habitatges. Aquesta autonomia energètica, a més, permet alliberar-se de les fluctuacions del preu del mercat elèctric controlat per les grans companyies energètiques.

Un altre aspecte rellevant és la democratització de l’accés a l’energia. En un món on l’oligopoli energètic encara domina el mercat, les comunitats energètiques ofereixen una alternativa més justa i descentralitzada. A través de cooperatives locals, els ciutadans poden gestionar la seva pròpia energia, contribuint així a un model més equitatiu i sostenible.

Campanya Mataró 1
 

Com pots unir-te a la comunitat energètica de Mataró?

La creació de la comunitat energètica de Mataró és una oportunitat única per a les persones que vulguin formar part d’un moviment que impulsa la transició energètica. El procés és senzill: només cal omplir aquest formulari per poder rebre informació i confirmar l’assistència a la primera trobada per posar en marxa el projecte. 

serveis comunitats
 

Un cop s’hagi creat la comunitat energètica de Mataró, podràs participar en tots els serveis energètics que es vagin activant, des de la generació compartida d’energia fotovoltaica, fins a la millora de l’eficiència energètica dels habitatges o la compartició de vehicles elèctrics. La creació d’una comunitat energètica a Mataró és molt més que un projecte local: és un pas cap a un futur més sostenible, resilient i just. Amb Som Energia i Som Mobilitat acompanyant aquesta iniciativa, la ciutadania pot tenir un paper actiu en la gestió de la seva energia i en la protecció del medi ambient. 

Suma’t a la comunitat energètica de Mataró i ajuda a fer possible una transició energètica que beneficiï a tothom.


Uneix-te aquí a la teva comunitat energètica


 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive