Dos exemplars de cuca peluda del suro a Mataró. Foto: Consell Comarcal
Dos exemplars de cuca peluda del suro a Mataró. Foto: Consell Comarcal

Què són aquestes arnes que sobrevolen els carrers de Maresme?

La cuca peluda del suro és una plaga que s'ha fet present arreu de la comarca i que afecta els boscos d'alzines

Milers de petites arnes de color marronós sobrevolen aquests dies els carrers de Mataró. Només cal sortir a fer un tomb per topar amb elles, tot i que també s’estan endinsant a les llars. Què són? Com és que no les havíem vist abans? Es tracta d’una plaga, com les que afecten cada cop més els boscos del nostre territori, o simplement un fenomen natural inocu? Quins problemes de salut i ambientals poden comportar?

Es tracta de la Cuca peluda del suro, que té el nom científic de Lymantria dispar. Un lepidòpter d’Euràsia que afecta a les alzines sureres, i que té capacitat per constituir-se en plaga. Això és el que està passant a diversos punts de la comarca del Maresme, en especial al Montnegre i a Tordera. “Allà hi ha boscos d’alzines que han quedat defoliats per culpa d’aquestes arnes, com les pinedes afectades per l’escarbat Tomicus”, explica Oriol Bassa, enginyer de forest del Consell Comarcal del Maresme. “Sóc a Palafolls i ara mateix en tinc una quinzena volant davant meu, d’Arenys a Tordera la comarca sembla un papallonari”, afegeix. A Mataró no és tan excessiu però la presència d’aquests insectes és visible arreu.

Segons Bassa, feia prop de 20 anys que no es vivia “una explosió com l’actual, que està sent greu”.

Segons Bassa, feia prop de 20 anys que no es vivia “una explosió com l’actual, que està sent greu”. L’enginyer de forest apunta com a causes un any 2018 especialment humit que, combinat amb les sequeres d’enguany, ha debilitat les alzines. “Automàticament es converteixen en preses de les plagues”, constata. Quelcom que pot resultar força perillós per al territori: dels 24 milions d’arbres que es calcula que hi ha a la comarca, 14 milions són alzines i 3 milions, alzines sureres. La cuca peluda del suro ataca primer les sureres, però després pot acabar afectant tots els alzinars.

El seu depredador natural, un escarabat, “no dóna a l’abast” segons explica Bassa. Per tant la propera primavera s’hauran d’aplicar més tractaments preventius si no es vol que la plaga acabi tenint efectes devastadors per al Maresme. Si casos com els de Tordera, on la plaga ha destrossat les alzines, s’estengués al conjunt de la comarca, podria tenir conseqüències mediambientals catastròfiques, tal i com ja ha passat amb les pinedes i el Tomicus. L'espècie és inofensiva per a persones i animals, però els efectes de la plaga als boscos pot, evidentment, acabar afectant tot l'ecosistema. 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive