Estudiants de totes les edats i condicions s'han vist absolutament afectats pel tancament dels centres educatius a causa de la crisi del coronavirus. Però especialment els alumnes de 2n de Batxillerat, que han de preparar la Selectivitat. Enguany les PAU s’han endarrerit fins al 7, 8 i 9 de juliol per donar més temps de preparació als alumnes i per facilitar que, un cop controlada la pandèmia, es puguin fer sense que les mesures de distanciament social les impossibilitin. Però per als alumnes no deixa de ser un trasbals.
“Esperem que en l’avaluació de les proves tinguin present tot el que ha passat”, explica Farners Burguera, estudiant de 2n de Batxillerat a l’Institut d’Argentona. Burguera hauria agraït que “retallessin una mica el temari” que entrarà a les proves, ja que afrontarà “amb menys seguretat” el que pertany a aquest darrer trimestre de curs. Marina Codony, que afronta les darreres setmanes del batxillerat tecnològic a l’institut Damià Campeny de Mataró, es mostra optimista. “La situació no ens afectarà en negatiu, la Selectivitat no és fins al juliol i per tant tenim més temps per preparar-la, i a això s’hi suma que tenim tot el dia, confinats a casa, per estudiar les matèries que més ens convenen”, constata. Codony afegeix que ella porta un bon ritme d’estudi però que hi ha companys que “aquests dies s’han deixat anar més, sobretot perquè les avaluacions no eren puntuables”.
“És la primera vegada que ens passa quelcom així i ningú sabia com reaccionar. No existeix una solució ideal”
Les dues estudiants coincideixen en afirmar que les primeres setmanes als seus respectius instituts van ser “força caòtiques” però ara es mostren satisfetes per la rutina que han establert. Per a Burguera el principal problema és que li costa treballar a casa. “Sempre anava a la biblioteca a estudiar i ara la trobo moltíssim a faltar. En realitat tenim menys feina que abans però em costa el doble de temps fer-la”. L’argentonina es defineix com a “molt poc tecnològica”, així que els primers dies ho va passar força malament per adaptar-se. Però afegeix que no té motius per queixar-se. “És la primera vegada que ens passa quelcom així i ningú sabia com reaccionar. No existeix una solució ideal”.
Guillermo Sáenz, estudiant de 2n de Batxillerat a l'institut Sunsi Móra de Canet de Mar
Un altre alumne que afrontarà la selectivitat al juliol és en Guillermo Sáenz, argentoní que estudia a l’institut Sunsi Móra de Canet de Mar. “Tot el que ha passat ens ha trencat els esquemes, tant als professors com als estudiants”, explica. En el seu cas, després que els alumnes posessin el crit al cel davant la certa manca d’organització dels professors, ja fa setmanes que treballen sota criteris més establerts. Com en la majoria d’instituts, s’ha establert un calendari comú, on es fan classes virtuals d’una o dues hores a la setmana de cada matèria, més totes les tasques que s’han de fer com a deures. “Cada professor fa la classe a la seva manera”, explica Sáenz. Hi ha qui utilitza la plataforma Google Meet, mentre que altres professors prefereixen compartir un vídeo diari de mitja hora o bé es limiten a encarregar i corregir deures.
“Amb les classes virtuals no pots comentar res amb els companys ni aclarir dubtes amb els professors de manera immediata, i costa molt més concentrar-se”
“Seguir les classes online es fa estrany, així que cada cop que en tenim una em connecto amb un amic a whatsapp vídeo i anem parlant com si estiguéssim compartint pupitre a l’aula; així es fa una mica més suportable”, explica l’estudiant. L’activitat se centra sobretot en realitzar models d’examen de selectivitat. “Amb aquest mètode agafem més mecànica d’exàmens, però ens està costant més assolir els conceptes”, relata Saenz.
A voltes amb els exàmens
A l’institut de Canet han resolt que no es poden fer exàmens d’avaluació del trimestre. “No poden garantir que des de casa no copiem o mirem les respostes a Internet”, explica Saenz. En altres centres educatius, però, sí que n’han fet, com és el cas de l’Institut d’Argentona. “Per evitar que copiem hi ha professors que ens fan controls tipus test amb temps limitat per cada resposta, o ens demanen respostes més elaborades i amb punts de vista personals. Altres, en canvi, confien que no copiaràs, i ja ho detecten si la resposta és massa idèntica a la del llibre de text o sí és calcada de la d’un company”, destaca Burguera.
L’experiència universitària
Els estudiants universitaris també han vist trencades totes les seves rutines. Paula Logrosan és una mataronina al tercer curs del Grau de Geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. I l’experiència del confinament per ella no està sent gaire positiva. “La nostra carrera està molt enfocada a la pràctica, i tots els campaments de geologia que teníem previst fer aquest any els estem perdent”, explica. L’alternativa que els ofereixen és ben pedestre: fer-los a través de Google Maps o Google Earth. “Com et pots imaginar, no té res a veure amb la pràctica sobre terreny real” constata Logrosan, que es mostra preocupada perquè potser no sortirà de la carrera prou ben preparada. “Quan vegin que som els de la promoció del coronavirus potser tenim més problemes per trobar feina”, resol.
La mataronina Paula Logrosan, estudiant del grau de Geologia a la UAB
Les classes teòriques tampoc estan sent la panacea. “Portàvem un mes i mig confinats i hi havia professors que no havien donat encara senyals de vida”, lamenta la mataronina, tot i que d’altres “s’han esforçat moltíssim malgrat no ser gaire amics de les noves tecnologies”. Per a Logrosan, estudiar des de casa és “una experiència molt diferent” a fer-ho amb classes presencials. “Algunes classes virtuals s’allarguen molt més que l’horari establert, però no aprens ni la meitat, perquè no pots comentar res amb els companys ni aclarir dubtes amb els professors de manera immediata, i costa molt més concentrar-se”, constata.
A l'ESO, més tranquils
Jaume Ribot estudia 2n d’ESO a l’Institut Laia l’Arquera de Mataró. “De moment l’institut s’està oganitzat prou bé, el mètode que estan fent servir el trobo molt adient i per mi és prou confortable”, explica. Cada dilluns i dimarts els envien una graella amb totes les tasques que ens encarrega cada professor. En teoria és feina per fer durant tota la setmana, però ell normalment l’enllesteix tota entre dilluns i dimarts al matí. “I la resta dels dies de la setmana, tinc molt de temps lliure que puc dedicar a fer coses que m’agraden” explica, content. A l’institut no estem fent classes virtuals, ja que la indicació del Departament d’Ensenyament és que no s’avanci temari, sinó que es reforci el que ja hem fet durant el curs. “Sí que fem videoconferències setmanals amb els professors per comentar dubtes i també comentar com ens va tot. Més per compartir experiències en un moment com aquest que no per fer classe normal”, apunta Ribot.
Llegeix el reportatge sobre com es viu a Mataró i el Maresme el "curs virtual" 2019-2020
Comentaris