L’Ajuntament empadronarà els mataronins que no tinguin un domicili fix. O com a mínim ho farà si es compleix l’acord del Ple municipal, en base a una proposta de resolució votada favorablement per la CUP, CiU, ERC, ICV i VoleMataró. La qüestió, però, és que el partit de govern, el PSC, hi està en contra, i no seria pas el primer cop que el govern municipal no aplica una proposta de resolució aprovada pel Ple.
Sigui com sigui, el Ple va acordar que s’eliminarà l’obligatorietat de tenir untítol de propietat o contracte de lloguer de l’immoble de cara a empadronar-se a Mataró. Es tracta de facilitar que les persones sense domicili fix o sense sostre, o persones “en situació d’ocupació”, com diu el text, puguin empadronar-se i gaudir dels drets que això suposa. De l’empadronament depenen l’obtenció de drets i serveis com l’accés al sistema sanitari, al sistema educatiu o la possibilitat de regularitzar la condició administrativa
Per fer-ho, si es compleix l’acord i es tira endavant, caldran altres documents que hauran de facilitar organismes com serveis socials o la policia municipal. El text recorda que per a la comprovació de la veracitat de les dades relatives a la residència quan no hi hagi un títol que n'avali l'ocupació, l’informe Parlament 2017 de la Sindicatura de Greuges recorda que el gestor municipal pot acceptar altres documents (p. ex. factures de subministraments; demanar un informe a la policia local; o fer-hi inspeccions a partir de les quals, si es confirma que el veí hi viu, l'haurà de donar d'alta en el padró.
Els impulsors de la mesura entenen que les persones sense domicili fix o sense llar que resideixin al municipi han de ser inscrites al padró municipal si així ho sol·liciten, ja que, malgrat no ser posseïdors d’un títol de propietat, un contracte de lloguer d’habitatge o l’autorització del titular, poden acreditar la seva residència a través d’altres procediments o actuacions administratives.
Comentaris