Els Bombers de la Generalitat estan realitzanta aquest dijous, dia 16, un gran desplegament per desinfectar les instal·lacions de la residència de gent gran de l'avinguda Gatassa. En aquest equipament, gestionat per la Generalitat s'hi ha produït un brot de coronavirus que pot haver provocat la mort de diversos residents. Diverses fonts van apuntar la setmana passada que haurien mort una quinzena dels usuaris, amb el covid-19 com a causa més probable. A aquestes alçades, però, ni la pròpia residència ni el departament de Salut ha facilitat dades oficials al respecte. L'alcalde, David Bote, va demanar una actuació urgent.
El que no escapa a ulls de ningú és que la residència té un problema greu amb el covid-19, que ha obligat els bombers a fer-hi una gran intervenció. Des d'aquest dijous al matí, s'ha procedit a retirar temporalment amb una grua tots els vehicles estacionats a l'entorn de la residència. Els Bombers, que hi han desplaçat mitja dotzena de vehicles, han muntat dues grans carpes a l'exterior, que utilitzen per a vestir-se amb material aïllant, i estan procedint a desinfectar totes les instal·lacions.
Més enllà de la neteja, una altra tasca dels bombers està sent la sectorització de la residència, és a dir, aïllar els residents els uns dels altres per evitar els contagis. El cos està realitzant actuacions d'aquestes característiques a les residències que pateixen una situació més complicada: de moment al Maresme tan sols han actuat en un equipament de Premià de Mar, a més del de Mataró.
Els #bomberscat cada dia fem serveis de sectorització amb desinfecció de residències per ajudar a minimitzar l'afectació #Covid19 en instal·lacions sensibles.
— Bombers (@bomberscat) April 14, 2020
Avui hi som amb 15 dotacions a Premià de Mar. pic.twitter.com/NljDgKTLm6
Segons han explicat des del departament de Salut, en els darrers dies s'ha procedit a fer tests a la residència, tant a residents com a professionals. Això ha permès separar els infectats dels que no ho estan i aïllar. A més a més, s'ha reforçat atenció mèdica a través de l'atenció primària, que s'han desplaçat per atendre malalts in situ. Pel que fa a possibles trasllats, s'ha descartat fer-ne en bloc, ja que la residència és gran i té la possibilitat de sectorialitzar i aïllar les persones afectades amb garanties. Tenint en compte que es tracta de gent gran, amb problemes de mobilitat, molt dependent, etcètera, es prefereix aquesta fórmula d'atenció in situ.
Brot de coronavirus
A principis de la setmana passada van saltar les alarmes per la situació viscuda en aquesta residència. L'Ajuntament va demanar una ràpida intervenció a Afers Socials i a Salut de la Generalitat després d'haver-se assebentat que en els dies anteriors un brot de coronavirus podia haver provocat fins a una quinzena de morts. Des de la Generalitat mai s'ha confirmat ni desmentit la xifra, i només s'ha reconegut que la situació a la residència era "molt complicada". Des de la mateixa setmana passada una empresa especialitzada ha procedit a la neteja i desinfecció de les instal·lacions. Ara, però, ha calgut la intervenció dels bombers per dur-ho a terme amb més profunditat.
Comentaris