Mentre arreu del món hi ha concentracions contra el racisme, la preocupació existent pels brots xenòfobs a Mataró i la comarca va en augment. Ahir es va produir una concentració de Vox davant de l’hostal on s’havien reallotjat els joves atacats a Premià la nit de diumenge i tot i que van ser objecte de repulsa per part d’uns manifestants de signe contrari, sembla evident que el partit i els moviments ultres volen pescar suports en el marc de l’actual context.
Mataró és una ciutat singularment afectada per la crisi econòmica i d’inseguretat i hi ha temença des d’entitats socials i administracions que siguin els moviments racistes els que capitalitzin el malestar social. El moviment de patrulles, que presenta peculiaritats diferents en cada barri, no para de guanyar adeptes -si bé es desmarquen públicament del racisme, la política i la violència- i el temor a que es puguin viure incidents com els de l’atac racista de diumenge a un pis ocupat de Premià de Mar va en augment. A tot això, la policia ha incrementat la seva pressió sobre alguns grups delictius focalitzats en determinats immobles ocupats.
Vecinas de Mataró plantan cara a los nazis del partido fascista Vox, que han ido a señalar el lugar donde viven menores extranjeros no acompañados.
— Juan Miguel Garrido (@Juanmi_News) June 18, 2020
BRAVAS. BRAVÍSIMAS pic.twitter.com/d5x2zqR0Re
Concentracions de signe divers
Vox va punxar el dijous en la seva concentració a la plaça Isla Cristina de Cerdanyola, per denunciar la presència del grup de Premià a l’hostal que hi ha ubicat en aquest punt de Mataró. Va punxar en assistència però va mobilitzar un mitjà de premsa generalista de nivell estatal per poder capitalitzar políticament el rebuig a la presència a Mataró d’aquest grup de joves, que ja no són a la ciutat. Els representants del partit van ser increpats i acusats de xenòfobs per algunes persones presents a la plaça, ren una mena de contra-concentració.
És a través de les xarxes socials com s’està coent tot el malestar i l’acció davant la inseguretat ciutadana. Els grups de Telegram i Facebook són el referent amb el que s’organitzen no només les patrulles ciutadanes, també convocatòries amb altres entitats convocants troben en l’extensa xarxa de grups amb centenars i milers de persones les seva caixa de ressonància. És a través d’aquests grups que s’escampa, a ulls d’entitarts com SOS Racisme, el discurs racista que culpa a col·lectius vulnerables del malestar social. També en les xarxes d’aquest mateix diari el biaix de nombrosos comentaris mostren l’arrelament del discurs xenòfob a la ciutat.
Gemma Ferreón, de SOS Racisme, assegura que “cal fer feina conjunta entre ciutadania, institucions i els mitjans de comunicació, que tenen una clara responsabilitat, per deixar de reproduir narratives que estigmatitzen determinats col·lectius, cal una major sensibilització de la ciutadania i que aquesta sigui responsable i no toleri cap acció ni actitud racista”.
Concentració per la regularització x totes
No totes les convocatòries a Mataró són del mateix signe. Després de l’èxit de la convocatòria del dimecres 10, el mateix espai del del Parc Nou repeteix demà dissabte a la tarda com a escenari d’una mobilització per la regularització de les persones migrades a la ciutat. Diferents entitats convoquen a la rèplica mataronina d’una convocatòria d’abast estatal en la qual es reclamarà la regularització de totes les persones sol·licitats. En clau mataronina la concentració servirà també per visualitzar la reivindicació del padró per a persones sense domicili fixe. El moviment antiracista de Mataró tornarà al carrer per intentar mostrar múscul.
Comentaris