La tensió viscuda al barri dels Molins per l’ocupació d’una antiga seu bancària abandonada a càrrec de joves de perfil conflictiu i per la manera com s’ha acabat resolent el cas (manifestació no autoritzada, intervenció policial i tapiat de l’immoble per part de l’Ajuntament) ha posat sobre la taula la problemàtica que viu Mataró vinculada a les ocupacions il·legals d’habitatges i immobles buits. Diverses plataformes i organitzacions veïnals denuncien que hi ha molts altres casos a la ciutat similars als que s’han viscut al carrer Nicolau Guanyabens, i els partits amb representació al Ple han mostrat la seva preocupació per aquest fenomen i reclamen actuacions urgents. Des de l’Ajuntament s’assegura que estan fent un seguiment a cada cas, i que aquests no han augmentat en els darrers mesos però sí s’han fet més notoris a causa del confinament.
Durant nit de dijous a divendres operaris de la brigada municipal van tapiar el local del carrer Guanyabens on, fins aquell mateix dia, hi residien il·legalment un grup de cinc joves. L’Ajuntament ho ha fet de manera subsidiària, ja que l’actuació pertocaria a l’entitat financera propietària del local abandonat des de fa anys. Segons expliquen des del consistori, l’actuació s’ha dut a terme perquè l’immoble no compleix amb cap requisit higiènic i urbanístic, però és evident que, tapiant-lo de dalt a baix, s’evita que el local continuï amb el llarg historial d’ocupacions que ha viscut en els darrers temps. I s’intenta apagar el foc encès als Molins, on prop de 150 veïns no van dubtar a llençar-se al carrer malgrat l’estat d’alarma per protestar contra els fets delictius i incívics que, segons ells, estaven protagonitzant els joves ocupants del local.
L’Ajuntament ha facilitat un nou allotjament provisional als ocupants del local dels Molins, tots ells majors d’edat
Els Mossos d’Esquadra, que van fer un ampli desplegament durant la manifestació, van mediar perquè els joves deixessin el local que habitaven des de feia setmanes, i evitar que els ànims encesos de molts veïns i veïnes derivessin en una situació més conflictiva. L’Ajuntament ha facilitat un nou allotjament provisional als ocupants, tots ells majors d’edat, perquè se’ls pugui realitzar un seguiment social i sanitari, segons destaquen fonts municipals. Des del mateix consistori apunten que hi ha una causa judicial oberta de desallotjamnet per part del propietari del local dels Molins, i també assenyalen que el servei de mediació comunitària i la Unitat de civisme i convivència de la Policia Local havien intervingut prèviament en aquest cas.
Local tapiat al barri dels Molins
La situació que es vivia fins ahir al local del carrer Guanyabens acumulava queixes veïnals per soroll i problemes de civisme i, darrerament, per possibles robatoris i altres fets delictius, segons afirmen des de l’Ajuntament. Veïns del barri denuncien un augment de robatoris a llars i a l’interior de vehicles durant les darreres setmanes i assenyalen els ocupants de l’immoble com a presumptes responsables.
Casos que es multipliquen arreu
Els fets viscuts als Molins han aixecat força polseguera. A les xarxes socials molts veïns i organitzacions denuncien que hi ha molts altres locals i immobles abandonats ocupats il·legalment per persones de perfil conflictiu, repartits per diferents barris de la ciutat (des de llocs tan cèntrics com el carrer de Cuba fins a vials de Cerdanyola com ara Jaume I o Mare de Déu del Córredor, o de Rocafonda, com ara Poeta Punsola o Pau Picasso). La manera dràstica com s'ha solucionat, per dir-ho d'alguna manera, el cas del carrer Guanyabens fa pensar que pugui haver-hi reaccions veïnals similars en aquests altres punts on es repeteix aquesta problemàtica.
L'Ajuntament considera que el confinament ha fet més notoris per als veïns els problemes derivats de les ocupacions il·legals
Fonts municipals admeten l’existència de diversos d’aquests casos, però apunten que no són ocupacions que s’hagin produït recentment, en el marc de l’Estat d’alarma, sinó que vénen d’abans. Des del consistori entenen, però, que el fenomen s’ha fet molt més evident per als veïns durant aquests mesos de confinament -el fet d’haver de passar moltes més hores a la llar agreuja els problemes de civisme i convivència amb els ‘okupes’- i per això han augmentat les denúncies a les xarxes socials.
La reacció dels partits polítics
Pel que fa als partits polítics de Mataró, des d’ERC, principal força a l’oposició, mostren el seu suport als veïns afectats pels fets viscuts als Molins però també assenyalen que “sense evadir cap responsabilitat, la situació és un reflex de la vulnerabilitat, de la pobresa i la desigualtat que pateix una part de la població. Apunten en tot cas que “cal garantir la seguretat, la convivència i la llibertat”. Junts per Mataró, per la seva banda, afirmen que incidents com el del carrer Guanyabens “fan palesa l’enorme conflictivitat social i convivencial que comporten les usurpacions d’immobles”. Per combatre-la, reclamen unificar els criteris jurídics, coordinar les forces policials, enfortir la lluita contra les màfies de les ocupacions i es modifiqui el codi penal, entre d’altres mesures.
També s’ha posicionat En Comú Podem Mataró, soci de govern del PSC a l’Ajuntament. En el seu comunicat, destaca la preocupació que expressen pel fet que “hi hagi veïns i veïnes que, volent ajudar a resoldre problemàtiques socials, intentin prendre’s la justícia per la seva mà, ja que trenquen la dinàmica democràtica”. En referència velada a la manifestació no autoritzada i en ple decret d’estat d’alarma viscuda dijous passat, assenyalen que “no podem permetre que l’actitud i accions d’uns pocs amenaci la convivència.
Comentaris